Završje: Nova uljara na temeljima ruševnog doma?

Ruševina je nedaleko trase Parenzane
Ruševina je nedaleko trase Parenzane

Na jednom od natječaja Općine Grožnjan za prodaju nekretnina našla se i zgrada nikad završenog društvenog doma kod Završja, uz trasu Parenzane. Kupaca za zgradu bez krova, koju je odavno vrijeme dobro nagrizlo, nije bilo, a u međuvremenu su izronile neke nove ideje o namjeni tog objekta. Područje Završja, kao i cijele grožnjanske općine, obiluje maslinicima, a ima interesa i za nove nasade.

- Sve to govori da bi na tom području dobro došla jedna uljara, što se osjetilo i prošle godine kada su uljari čekali danima na preradu maslina. Svi razgovori vode tome da bi se u toj zgradi mogla napraviti uljara, a na katu i sala za degustaciju, zapravo jedan maslinarski centar za to područje, pa i za širi dio Bujštine. Ideju je podržao i naš europarlamentarac Ivan Jakovčić, pa sada pomalo idemo k realizaciji te ideje i traženju izvora sredstava, prenosi načelnik općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Zgrada je građena poslije Drugog svjetskog rata, kada su se gradili brojni društveni domovi po mjesnim područjima. Za njenu je gradnju korišten kamen od nekadašnje željezničke postaje Završje. Ipak, iz raznih okolnosti zdanje nikad nije dovršeno, iako je potreba bilo. Područje Završja bilo je poznato po proizvodnji voća pa je 1948. godine osnovana zadruga za otkup voća i drugih poljoprivrednih proizvoda. Posljednji velik otkup, prema nekim izvorima, dogodio se 1953. godine, a do tada se godišnje od poljoprivrednika otkupljivalo i po 11 tona raznog voća. Nakon toga dolazi poznato razdoblje iseljavanja i odumiranja naselja i cijelog kraja.

Obnavljanje zgrade nekadašnjeg društvenog doma bio bi nov poticaj razvoju maslinarstva, ali i drugih poljoprivrednih kultura. Slijede poslovi oko pripremanja dokumentacije i traženja sredstava iz europskih fondova. Zgrada, koja bi ostala u vlasništvu općine, nalazi se uz cestu ispod Završja, uz trasu Parenzane, pa bi njeno uređenje moglo donijeti i nov poticaj turizmu na ovom području. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter