Završio Tuberfest, traju Dani Zigante tartufa

Dva sajma u selu tartufara
Dva sajma u selu tartufara

Priznanje za najveći tartuf 19. Tuberfesta - trodnevnog sajma tartufa i poljoprivrednih proizvoda, oprtaljski načelnik, ujedno predsjednik TZ-a, Aleksander Krt, uručio je Miroslavu Kotigi, odnosno firmi Miro tartufi iz Motovuna, za primjerak afrodizijačke gljive težak 304 grama.

Tartufa je zbog ekstremne suše jako malo. Za mnoge tartufare prava je lutrija uopće ih naći, a kamo li ovakav primjerak koji spada u ekstra klasu, tzv. džokere, pa je priznanje tim veće.

Selo tartufara u središtu stoljetne Motovunske šume, proteklog je vikenda pretvoreno u živo jesenje sajmište, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Brojni su posjetitelji, ponajviše iz Austrije i Njemačke, na raspolaganju imali dva sajma, Tuberfest i Dane Zigante tartufa od kojih je svaki nudio bogate sadržaje od pokaznog traženja tartufa do show cookinga.

Skupocjena gljiva specifičnog mirisa savršeno se stapa s mnogim jelima, na bazi tjestenina i mesa, a posjeta Livadama prilika je i za degustaciju tartufa u kolačima, sladoledu ili čokoladi.

U sklopu Tuberfesta održana je humanitarna akcija u organizaciji Zajednice Talijana Livade - Gradinje. Prihod od prodaje kolača koje su pripremile vrijedne domaćice iz Livada i okolnih mjesta, prodaje dječjih likovnih radova polaznika likovne radionice Zajednice Talijana Gradinje i od humanitarne biciklijade, namijenjen je za liječenje 22- mjesečne Anastazije Udovičić iz Poreča.

Dok je Tuberfest zatvorio svoja vrata, Dani Zigante tartufa potrajat će do 4. studenog. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO )


Podijeli: Facebook Twiter