Završio tromjesečni remont Plomina 1

Plomin (Arhiva/T. ŠKOPAC)
Plomin (Arhiva/T. ŠKOPAC)

Termoelektrana Plomin 1 (125 MW) zbog dodatnih radova na turbini u odnosu na predviđene remontom bila je izvan pogona tri mjeseca umjesto planiranih 60-ak dana, potvrdila nam je HEP-ova glasnogovornica Mirela Klanac.

- Proizvodnja je pokrenuta prošlog utorka, kada je tvornica Alstom Hrvatska iz Karlovca, proizvođač turbine, završila s njenom montažom, a blok 1 sinkroniziran s elektroenergetskom mrežom, objašnjavaju iz Elektroprivrede. Redovni pregled s popravcima i zamjenama dotrajalih dijelova u tom postrojenju, izgrađenom 1969. godine, započeo je 23. travnja, a sve je vrijeme, doznajemo, proizvodnja nadomještana iz ostalih elektrana.

TE Plomin 2 (210 MW) u pogonu nije bila, također zbog remonta, oko mjesec dana, do 12. svibnja. Posao su obavljale uglavnom hrvatske tvrtke koje su proizvele postrojenje ili su specijalizirane za rad u termoelektranama - primjerice, Đuro Đaković - Montaža, Alstom Hrvatska, Siemens, ATO, Končar Inženjering, AEKS, a angažirano je i nekoliko stranih specijalista te kooperanata s Labinštine, odnosno iz regije. Redovni remont "jedinice" posljednji je put realiziran lani, a "dvojke" prije tri godine.

Zastoji, kako tvrde iz HEP-a, nisu utjecali na redovitost opskrbe potrošača. Pogodit će, međutim, proračun Općine Kršan, čiji se načelnik Valdi Runko na prošlotjednoj svečanoj sjednici vijeća požalio da lokalna samouprava radi produženog remonta TE Plomin 1 trpi smanjeni proračunski priliv tzv. ekološke rente (koja se uplaćuje na osnovi proizvedene električne energije), zbog čega neredovito servisira dio svojih obaveza. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter