Završio MKFM: Trijumf kazališta potlačenog

Scena iz predstave Marte (A. KANCELAR)
Scena iz predstave Marte (A. KANCELAR)

Međunarodni kazališni festival mladih ove se godine održava po 18. put, a njegov Pulski forum 2013., koji je trajao od 20. do 28. lipnja, u Pulu je ponovo doveo teoriju i praksu kazališta potlačenog, forme koju je osmislio brazilski kazališni umjetnik Augusto Boal. Ljetne radionice i predstave forum kazališta već su se udomile u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula, a kruna ovogodišnjeg festivala je, po riječima umjetničkog voditelja Aleksandra Bančića, bila predstava "Hotel EUROpa" koja je nastala u sklopu međunarodnog projekta TOgether koji financira Program za cjeloživotno učenje "Grundtvig" Europske komisije.

- Tim smo projektom i predstavom koja je u sklopu njega nastala došli do onoga što smo zapravo željeli. Projekt se zatvara u kolovozu, a "Hotel EUROpa", koji smo izveli na otvaranju Pulskog foruma i koja je nastala u suradnji skupina iz Hrvatske, Škotske, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije i Njemačke rezultat je koji smo priželjkivali, kazao je Bančić.

Jedna od zadaća Projekta TOgether bila je osnivanje skupina u svim zemljama članicama koje su potom pripremile svoje forum- predstave. One su, izuzev one iz Portugala, predstavljene i na 18. MKFM-u. Na kazališnom programu festivala publika je stoga mogla pogledati predstave "Pallapupas" istoimene grupe iz Barcelone, "Divided We Fall" grupe Active Inquiry iz Edinburga, "The Educator in Times of Crisis" grupe Krila iz Bologne, "Madalenas" istoimene grupe iz Berlina i predstava "Marte" istoimene skupine koja radi u sklopu INK-a. Upravo je ova zadnja predstava po Bančićevoj ocjeni bila dobro prihvaćena.

- Važno je napomenuti da je predstavu "Marte" došlo pogledati puno Puljana, a ne samo polaznici radionica Pulskog foruma. Predstava je otvorila puno pitanja pa je u trenutku interakcije između publike i izvođača bilo puno intervencija u kojima su se gledatelji u koži potlačene popeli na binu i ponudili alternativna rješenja, kazao je Bančić.

Na ovogodišnjem Pulskom Forumu prezentacije projekata, predstava i knjiga po prvi su se put održavale izvan zgrade kazališta - u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

- Na taj smo način htjeli privući one građane koji ne zalaze često u kazališta pa o tim prezentacijama nisu imali informacija. Prezentacije su održavane u jutarnjim satima tijekom tjedna pa nisu imale veliki odaziv publike - no oni koji nisu bili spriječeni zbog posla. došli su naučiti nešto novo, kazao je Bančić. (B. VINCEK; snimio A. KANCELAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter