Završio INmusic festival uz rekordnih 80.000 posjetitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseti jubilarni INimusic festival, unatoč već tradicionalnim problemima s vremenom, završio je u noći sa srijede na četvrtak uz, po riječima organizatora, dosad najveći broj od 80.000 posjetitelja. Direktor festivala Zoran Marić rekao je novinarima da je ovogodišnji festival bio najposjećeniji dosad, procijenivši da ge je u tri dana pohodilo oko 80.000 ljudi iz Hrvatske i svih krajeva svijeta. Kaže da je festivalski kamp s ukupno 40.000 noćenja ostvario za 30 posto bolji rezultat nego lani.

Marić vjeruje da će iduća godina biti još bolja s čime se slaže i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je, čestitajući organizatoru na uspjehu, poručio kako 2016. očekuje sto tisuća posjetitelja. "Zagreb je prepoznat kao destinacija dobre zabave, iako nam vrijeme nije išlo na ruku nijedne godine", kazao je Bandić novinarima u press centru INmusic festivala. Ove godine podršku INmusicu dao je i ministar kulture Berislav Šipuš koji je posjetio Jarun u ponedjeljak prvog festivalskog dana. Otvorenje festivala u ponedjeljak, 22. lipnja, prošlo je uz lijepo i ugodno vrijeme, no već u utorak zahlađenje i obilna kiša pretvorili su jarunske otoke u blatnjavu kaljužu.

Trećeg dana vrijeme se proljepšalo i privuklo poveći broj posjetitelja unatoč zaostalom blatu i lokvama vode. Posljednjeg dana publiku su prvi zagrijali američki garage rockeri Black Rebel Motorcycle Club koji su svojim distorziranim gitarama natjerali publiku ispred velike pozornice na skakutanje i ples u blatu. Rasploženje je potom na world music pozornici dodatno podignuo bosanski sevdah-jazz bend Halka, predvođen osebujnim pjevačem Božom Vrećom. Islandski indie-rockeri Of Monsters and Men pred mnoštvom okupljenih ispred velike pozornice predstavili su novi, tek izašli album, ali i podsjetili publiku na stare hitove, poput planetarno popularnog singla Little Talks. Energičnim nastupom svoju je visoku reputaciju potvrdio srpski garage-punk trio Repetitor, koji je žestokim rifovima oduševio ljubitelje "tvrđeg" zvuka.

Jubilarni deseti INmusic festival trijumfalno su zaključile londonske alt-rock superzvijezde Placebo provevši uzavrelu publiku kroz dva desetljeća svoje iznimno uspješne karijere. Vođa miljenika darkera diljem svijeta Brian Molko naveo je publiku na ples i zborno pjevanje uz hitove poput "Every You Every Me", "Running Up That Hill", "The Bitter End" i "Special K". Nakon nastupa Placeboa uslijedio je atraktivni nastup francuske plesne skupine Reve d`Herbert i spektakularni vatromet kojim je završio ovogodišnji najveći rock događaj u Hrvatskoj. Nakon završetka službenog djela festivala zabava je nastavljena uz glazbu koju su puštali DJ-evi.

Prvog festivalskog dana publiku su razbudili engleski majstor Frank Turner i njegov prateći band The Sleeping Souls energičnom mješavinom punka i folka, pri čemu je Turner svoju pjesmu Euology na oduševljenje publike izveo na hrvatskom jeziku. Nakon toga je heroina zapadno-saharskog pokreta za neovisnost Aziza Abrahim setom pjesama publici približila tešku sudbinu svoga naroda.

Posjetitelji koji su na zagrebački INmusic festival došli iz svih krajeva svijeta potom su mogli uživati u izvedbama škotske kantautorske zvijezde Paola Nutinija koji je zagrijao srca, uglavnom ženskog dijela publike svojim emotivnim pjesmama u neosoul izvedbama. Brojne posjetitelje privukao je američki electro-pop band Future Islands, čiji je karizmatični frontman Samuel Herring raspjevao i rasplesao publiku. Vrhunac večeri bio je nastup škotskih indie pop rockera Franz Ferdinanda i američkih art-rock legendi Sparks, koji su predstavili svoj zajednički projekt album FFS.

Drugog dana, koji nisu uspjeli pokvariti niti kiša i osjetno zahlađenje, nekoliko tisuća pokislih gledatelja prvi su zagrijali američki rockeri Eagles of Death Metal, čiji je frontmen Jesse Hughes duhovitom konverzacijom razgalio publiku. Zabava je nastavljena uz nastup Batide, projekt portugalsko-angolskog glazbenika i producenta Pedra Coquenaoa, koji kombinira različite stilove, od housea do afrobeata.

Potom je na glavnoj pozornici uslijedio nastup američkih indie-rockera benda Death Cab For Cutie, koji su osvojili publiku melodičnim i nekonvencionalnim pjesmama, a nakon njih je na world music stageu nastupila britanska electro-pop atrakcija La Roux, predvođena ekscentričnom pjevačicom Elly Jackson. Drugu festivalsku večer na glavnoj pozornici uz mnoštvo pokisle i blatne, ali razdragane publike, zaključile su engleske drum & bass zvijezde Rudimental. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter