Završio festival plesa u Svetvincentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak cetiri programa prikazana su posljednje veceri Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvincentu pred brojnom publikom.

Andrea Giordani i Goran Guksic, studenti Umjetnicke akademije iz Osijeka pod mentorstvom Barbare Matijevic, izveli su "Poslijepodne jednog fauna", prema koreografiji Vaclava Nižinskog i uz glazbu Claudea Debussyja.

Sugestivna glazba jednog od najvecih impresionistickih skladatelja te simbioza plesnog pokreta i misli, koja je temelj Nižinskijeve koreografije, bile su izvrsna podloga za te talentirane mlade plesace koji su djelo izveli u obliku dueta.

Naime, razne su inacice ovoga djela i njegovog predstavljanja, od kojih su najpoznatije integralna verzija fauna sa sedam nimfi, zatim duet fauna i velike nimfe te faunova partitura kao solo.

Maja Drobac autorica je koreografije predstave "Duh (sklon promjeni)", u izvedbi plesaca Studija za suvremeni ples. Ovaj plesni projekt u kojemu se izmjenjuju razliciti stilski zricaji, istražuje ritam tijela i glasa te njihove medusobne interaktivnosti. Tu dolazi do simbioze ritmova Istoka i Zapada, gdje se objedinjuju vizualne i akusticne komponente.

Šest plesaca, koji zaslužuju pohvale i koji su ispraceni ovacijama publike su Ana Vnucec, Dina Ekštajn, Ivana Miletic, Nataša Mihoci, Petar Banda i Branko Bankovic.

Predstava "El salto de Nijinsky", autorice Marie Rovira Vinas iz Španjolske, nastala je iz simbioze pokreta vezanih uz skok kao igru, obred, ples i sportsku disciplinu. Ona uzima skok kao polazišnu tocku, a tu je sažeta i misao da uvijek skacemo iz nekog razloga: skacemo od radosti, na nešto neocekivano, da bismo preskocili prepreku....

Vecer je završila projekcijom dokumentarnog filma Elvisa Lenica, inace filmskog kriticara našeg lista, naslovljenog "Lov", što je dokument o djelatnosti istarskih lovaca u skladu s godišnjim ritmom prirode.


Podijeli: Facebook Twiter