Završio ETNOFILm, priznanje "Gorkom korijenju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon tri dana i dvadeset i cetiri projekcije s više od tisucu i sto posjetitelja u subotu je u Rovinju dodjelom nagrada, a potom i projekcijom pobjednickog filma, zatvoren 4. ETNOFILm.

Clanovi žirija - Nicole Hewitt, Etami Borjan i Jacques Lombard, odlucili su da je u kategoriji autora antropologa/etnologa najuspješniji bio Adrian Strong s filmom "Gorko korijenje: Kraj mita iz Kalahari pustinje", i to za analizu ostavštine Johna Marshalla i snažni prikaz socijalne, kulturne i politicke borbe protiv negativnih efekata razvoja i globalizacije s kojima se suocavaju zajednice kao što su Ju'/hoansi.

U kategoriji autora koji nisu antropolozi/etnolozi nagradu su odnijeli Jana Richter i Rike Holtz za film "Cholita Libre" zbog osjecajnog angažmana i afirmacije protagonistica filma, bolivijskih domorodackih hrvacica, dok je u kategoriji studentskog filma nagradu dobila Darcy Turenne s filmom "Osma paralela", i to za osnaživanje mladih žena posudbom vizualnih predodžbi iz popularne kulture.



Dodijeljena je i nagrada u kategoriji TV-produkcije, gdje su posebna priznanja dobili Rasim Karalic za film "Furmani" i Eva La Cour za ostvarenje "Obilazak".

Posljednji dan festivala obilježile su i vrlo posjecene projekcije filmova "Živjeti kao obican covjek" i "Kupica", a projekcijama svojih filmova pridružili su se autori Isabelle Makay, Yann Tonnar, Tomislav Pletenac, Mario Vrbancic, Dieter Bartels i Helen Huawe.

Prilikom proglašenja pobjednika Tamara Nikolic ?eric, direktorica festivala, istaknula je da program ETNOFILma iz godine u godinu privlaci sve veci broj posjetitelja te s ponosom naglasila da je bilo više od 1.100 gledatelja.

Istovremeno festival je posjetilo više od cetrdeset studenata etnologije i kulturne antropologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kojima su se ove godine pridružili i kolege studenti s Filozofskog fakulteta u Ljubljani te studenti antropologije s Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Tijekom trodnevnog festivalskog zbivanja valja istaknuti i odlicnu prezentaciju knjige "Made to be seen - Perspectives on the history of visual anthropology" autorskog dvojca Jaya Rubyja (jednog od utemeljitelja vizualne antropologije i profesora na odsjeku za antropologiju sveucilišta Temple u Philadelphiji) i Marcusa Banksa (profesora socijalne antropologije na oxfordskom sveucilištu) koja je uprilicena u MMC-u, a potom i njihovo predavanje o indijskom kolonijalnom filmu koje je održano u prepunoj dvorani Zavicajnog muzeja.

Organizaciju sve popularnijeg i intrigantnijeg ETNOFILma u Rovinju i ove godine potpisuju djelatnici Etnografskog muzeja Istre.


Podijeli: Facebook Twiter