Završio Dimensions, počinje Outlook

Soul pjevačica Fatima nastupila u petak
Soul pjevačica Fatima nastupila u petak

U Štinjanu završio Dimensions festival, a već će u srijedu u pulskoj Areni slavna američka kantautorica i reperica Ms. Lauryn Hill otvoriti Outlook festival, na kojem će se do iduće nedjelje 7. rujna, kako se očekuje, na štinjanskom poluotoku i tvrđavi Punta Christo okupiti oko 12 tisuća posjetitelja.

Fatima razgalila publiku

Uz Lauryn Hill, u Areni će u srijedu nastupiti Submotion Orchestra, Fatima i Andrew Ashong, a potonje dvoje uspješno se predstavilo u petak i preksinoć na Dimensions festivalu, na glavnoj pozornici The Clearing. Sa svojim Eglo bendom soul pjevačica Fatima u petak je razgalila publiku (zagrijavši je za naknadni nastup majstora melodiozne elektronike Jona Hopkinsa). Na dobar prijem publike naišao je večer kasnije i gansko-britanski soul kantautor Andrew Ashong, premda je imao nešto nezahvalniji, raniji termin nastupa.

Njegov instrumentalno ogoljen, gotovo akustičan, ali inspirativan nastup, s dvije suptilne prateće pjevačice, pokazao je onim mudrijim da malo ponekad znači - više. Ako, dakako, imaš što za reći.

Budući da je u subotu na glavnoj pozornici silno kasnio nastup britanskog soul pjevača Omara (najpoznatiji po singlu iz 1990. "There's Nothing Like This"), uputili smo se na najpoznatijeg hrvatskog autora elektroničke glazbe i pionira techno glazbe u ovom dijelu Europe Petra Dundova koji je rasplesao dobro popunjenu pozornicu The Moat.

Dimensions festival poseban

Uoči samog nastupa, za portal Muzika.hr Dundov je izjavio da je Dimensions festival poseban stoga što se u izboru izvođača pojavljuju artisti koji su istaknuti u underground kulturi, no ne toliko poznati širokoj publici. "Radi se o vrhunskim muzičarima s dugogodišnjom tradicijom i mislim da je u poplavi razno raznih ljetnih festivala, Dimensions pravo osvježenje jer se oslanja više na glazbu, a manje na zvučna imena. Mislim da je to publika prepoznala i raduje me da je tome tako", kazao je Dundov, dodavši da bi posebno na netom završenom Dimensionsu volio poslušati sinoćnje nastupe Juana Atkinsa & Moritza von Oswalda i Underground Resistance, ali i Metro Area, Roberta Hooda, Vakulu i Freda P.

Gotovo istodobno sa subotnjim Dundovim nastupom, ništa manje sugestivno i plesno nije bilo u Mungo's Areni, gdje je glazbu puštao poznati drum and bass DJ i producent Alix Perez, a ispred tvrđave (pozornica The Void) profinjeni house producent Galcher Lustwerk. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter