Završio 4. porečki Tirando, Lovro Peretić najbolji

Pobjednici Tiranda (fotografija OGŠ Slavko Zlatić)
Pobjednici Tiranda (fotografija OGŠ Slavko Zlatić)

Lovro Peretić s osvojenih 100 bodova apsolutni je pobjednik Tiranda. Peretić slovi za jednog od najboljih hrvatskih mladih klasičnih gitarista, pohađa glazbenu školu Pavla Markovca gdje mu je mentor renomirani profesor Xhevdet Sahatxhija. Za pobjedu je Peretić dobio 500 eura od porečkog Lions kluba te samostalni koncert u Vrsaru na festivalu GitarISTRA "More i gitara".

Na Tirandu je ove godine sudjelovalo sedamdesetak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, a natjecali su se u šest kategorija. Stručnim žirijem predsjedavao je profesor Sahatxhija, jedan od najboljih svjetskih učitelja gitare, a članovi su bili Saša Dejanović i Darko Bageski koji su na Tirandu održali koncerte. Natjecanje je završilo podjelom medalja i nagrada te koncertom laureata.

Učenici porečke Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić", koja je organizator natjecanja, na domaćem terenu ostvarili su odlične rezultate. Marin Hafizović osvojio je prvu nagradu u prvoj kategoriji, Antonio Matić treću u drugoj kategoriji, u trećoj kategoriji Tin Glavočević zaslužio je drugu, a Hannah Jakac i Dino Hafizović treću nagradu. Za natjecanje ih je pripremao profesor Vlade Brzović. Antonieta Brajković, učenica profestorice Sandre Šustereiter, osvojila je prvu nagradu u drugoj kategoriji. U istoj kategoriji Janis Beletić osvojila je treću nagradu, a za natjecanje ju je pripremio profesor Luka Totar.

Nino Kos zaslužio je treću nagradu u trećoj kategoriji, a zajedno s Viktorom Domnikom čini duo koji je osvojio treću nagradu u četvrtoj kategoriji. Za natjecanje ih je pripremao profesor Ante Radnić, umjetnički ravnatelj festivala.

- Pohvale cijelom gitarističkom odjelu škole na iznimnom trudu uloženom u realizaciju projekta uz želju da se natjecanje i dalje razvija, da bude poticaj mladim gitaristima i doprinos njihovoj afirmaciji te da Tirando postane tradicionalno natjecanje prepoznatljivo za Poreč i Istarsku županiju. S ponosom možemo najaviti da je tijekom natjecanja dogovoreno je da će se od sredine kolovoza u Poreču održati Ljetna škola gitare na kojoj će glavni predavač i voditelj biti Xhevdet Sahatxhija, kazala je ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter