Završio 15. Motovun: Dogodine Gipsy-mahala

Posljenja, 3D projekcija filma "Hugo"
Posljenja, 3D projekcija filma "Hugo"

Svečanost zatvaranja Motovun Film Festivala tradicionalno je jedan od najatraktivnijih trenutaka ove petodnevne filmske fešte, i po onom što se događa na malenoj pozornici, i po onom što se vidi na velikom platnu iznad nje. Nakon posljednje festivalske špice, posljednja epizoda "snova s filmske vrpce" pripala je Kenu Russelu, jednom od motovunskih Mavericka, koji je preminuo prošle zime, insertom iz njegovih "Korijena priviđenja".

Uslijedilo je proglašenje pobjednika u konkurenciji kratkog filma, a to je ove godine Nizozemac Dan Geesin i njegov film "Slonovske noge" o noćnoj smjeni radnika na benzinskoj crpki, koji je odmah zatim i prikazan motovunskoj publici. Primajući nagradu, mladi nizozemski redatelj kazao je da je vrlo iznenađen te je srdačno zahvalio i na nagradi i što je uopće pozvan na ovaj festival.

Uslijedilo je proglašenje dobitnika nagrade udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, koja se u Motovunu dodjeljuje već 12. put, a pripala je švedskom filmu "Igra" redatelja Rubena Östlunda, koji nije bio u Motovunu, ali je na velikom platnu prikazano njegovo oduševljeno javljanje Skypeom. Naposljetku je Jagoda Kaloper u ime žirija proglasila dobitnika glavne festivalske nagrade, Propelera Motovuna, a to je film "Kašnjenje" koji je režirao Urugvajac Rodrigo Plá, koji je u kinu Trg zatim i prikazan nakon Scorseseovog "Huga".

Uz Nizozemca Gessina, jedini motovunski laureat koji je osobno primio nagradu bila je srpska redateljica Maja Miloš, čiji je film "Klip" osvojio regionalnu nagradu Bauer, uz koju ide i 5.000 eura u novcu te još 10.000 eura u produkcijskim uslugama, a neočekivano je mladoj redateljici uručen i dodatak nagradi - dalmatinski pršut.

Svima u publici zatim je podijeljena po čašica rakije kojom se nazdravilo "kraju filmske vrpce", ali i mogućem kraju svijeta, a ako potonjega ne bude, onda sljedećem motovunskom festivalu koji će, kako je najavio Igor Mirković, biti u znaku najbrojnije evropske nacionalne manjine - Roma.

- Motovun će u vrijeme festivala 2013. godine postati Gipsy-mahala i nastojat ćemo prikazati kulturu, umjetnost, znanost i druga dostignuća Roma na svim područjima, kazao je Mirković. Motovunski festival će se time pridružiti inicijativi "Desetljeće za Rome" koju provodi mreža fondacija Otvoreno društvo, a Hrvatska je upravo preuzela predsjedanje tom međunarodnom inicijativom. Svojevrsna najava tom programu bio je kasni noćni koncert romske skupine Kal, kojim su atraktivno završeni i zabavni programi ovogodišnjeg Motovuna.

Zadnja pak poruka s festivalske pozornice upućena publici prije završnog prepuštanja filmskim snovima bila je: a sada, stavite 3D naočale i utonite u "Huga". (Davor ŠIŠOVIĆ; snimila Jelena PREKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter