Završio 13. Leron: Sirtaki i buzuki osvojili publiku

Grčka skupina bila je najbolja
Grčka skupina bila je najbolja

Pobjednik 13. međunarodnog Festivala folklora Leron u Vodnjanu je plesna skupina kulturne organizacije iz grčkog grada Patrasa. Tako je odlučila publika na drugoj, završnoj večeri manifestacije održanoj u subotu navečer na Narodnom trgu, a plaketu i kamenu skulpturu Leron najboljoj skupini uručili su gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul.

U konkurenciji su bili i folklorna skupina Ortensia iz talijanskog Ortezzana, plesači folklorne skupine "Federico Angelica" iz talijanskog Aviana te gradski folklorni ansambl Maglaj iz BiH. Budući da su svi imali izvrsne nastupe, sve su skupine zapravo pobjednici, a prvi su zapravo najsimpatičniji publici, komentirali su voditelji programa Gianna Belci i Milan Pavlović.

Grčka skupina s dvadesetak izvođača nastupila je na Leronu posljednja, a dodatne simpatije publike, koja je njihove ritmične plesne korake pratila pljeskanjem u ritmu glazbe, osvojila je popularnim plesom sirtaki koji je popularizirao filmski klasik "Grk Zorba". Ples su i nakon pobjede odlično izvježbani izvođači otplesali uz prepoznatljive zvuke buzukija, tradicionalnog grčkog instrumenta čiji se zvuk širio vodnjanskom placom. Ova plesna skupina osnovana je prije 37 godina, a bave se proučavanjem i istraživanjem te prezentiranjem tradicionalne kulture svoga kraja na suvremen način. Grčke plesove populariziraju na brojnim festivalima u Grčkoj i inozemstvu, primjerice u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Portugalu pa i u dalekom Japanu.

Drugu je večer svojim nastupom započela skupina iz Ortezzana, članica talijanske federacije koja se bavi očuvanjem narodnih običaja, pa su i svojim nastupom u Vodnjanu prikazali točke koje prikazuju svakodnevicu njihovog podneblja poput radova na polju. Izveli su točke pod nazivom Lu rajutu, La polka saltata, Saltarello dei giovani i La Festa. Njihov je energični ples osvojio gledatelje, a posebne simpatije pripale su najmlađim folklorašima ove skupine koji su se pokazali jednako uspješnima kao i njihovi odrasli plesači.

Bogatstvo tradicije Bosne i Hercegovine pokazao je ansambl iz Maglaja koji inače broji čak 200 članova, razvrstanih u četiri skupine te narodni orkestar. Posebnost ovog višestruko nagrađivanog ansambla je što se, uz njegovanje folklorne tradicije maglajskog kraja, bavi interpretiranjem narodnih igara i pjesama iz cijele BiH. Njihove harmonične i originalne koreografije s elementima izvornosti obogaćene su originalnošću ritma i bogatom glazbom, a dojam su upotpunile i njihove koloritne nošnje.

L'avianese, La fila, Siet pas, La furlana del 700 i Il siblot, temperamentne su točke su koje su izveli folkloraši iz Aviana, koji su osim po plesu prepoznatljivi i po svojim nošnjama u kojima je vidljiv venecijanski utjecaj. Nastupili su, ukrašeni svojim visokim slamnatim šeširima te crnim šeširima ukrašenim giranama -tipičnim lokalnim cvijećem specifičnog mirisa. Žene su pak imale elegantne frizure - punđe ukrašene kuglicama.

Organizatori Lerona su Zajednica Talijana Vodnjana i Talijanska unija, uz financijsku pomoć Istarske županije, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske te Turističke zajednice grada Vodnjana. Pokrovitelj Festivala je Grad Vodnjan. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter