Završilo ponovljeno sudenje Heraku i Majicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višesatnim iznošenjem obrane Ivana Heraka i Mateja Majica, završnim govorima njihovih branitelja Predraga Jošanovica i Cede Prodanovica te županijskog državnog odvjetnika Josipa Miletica u utorak je pred vijecem Županijskog suda u Puli, kojim je predsjedala sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžic, završen ponovljeni postupak protiv bivšeg ministra turizma i predsjednika Nadzornog odbora Croatia golfa, koje se tereti za zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u toj zloporabi još 1999. Sutkinja Dolenec ce presudu objaviti u petak u 12 sati.

U prethodnom, petogodišnjem sudskom postupku Herak je bio osuden na cetiri i pol, a Majic na tri godine zatvora. Bivši je ministar turizma u pritvoru proveo 17 mjeseci, dok je suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Croatia golfa iza rešetaka proveo godinu dana.

Iznoseci svoju obranu Herak je istaknuo da ni jedan materijalni dokaz iz spisa ne potkrepljuje navode Državnog odvjetništva koje ga tereti da je novcem Ministarstva turizma podmirivao dugovanje svog poduzeca Midinvest prema tvrtki Baxmar, transferirajuci ga preko Hrvatske turisticke zajednice Majicevom Croatia golfu.

U odnosu na drugu tocku optužnice, kojom se Heraka tereti da je izravnom pogodbom kao ministar turizma angažirajuci Majicevu tvrtku Croatia golf za izradu (navodno neupotrebljive) projektne dokumentacije za 15 golf igrališta sebi i Majicu priskrbio protupravnu imovinsku korist, Herak je takoder ustvrdio da nije dokazana.

Kazao je da je o kvaliteti projektne dokumentacije svoje vrlo pozitivno mišljenje dao Urbanisticki institut Hrvatske. U gotovo trosatnom iznošenju obrane Herak je naveo niz dokumenata koji su tijekom prvog i ovog ponovljenog postupka dostavljeni u sudski spis i koji, prema njegovom mišljenju, potkrepljuju njegovu nevinost.

"Onemogucena mi je primopredaja dokumentacije u Ministarstvu turizma, moja kuca i prostori moje tvrtke nikada nisu pretraženi jer su se valjda tužitelji bojali da ce ondje pronaci nešto što bi moglo ici u moju korist", kazao je izmedu ostalog Herak koji je kasnije dopunio i završni govor svoga branitelja konstatacijom da je sve ovo montirani proces.

"Sedamnaest sam mjeseci proveo u pritvoru, a jedanaest godina na sudu Majic i ja dokazujemo da nismo kriminalci. Imamo materijalne dokaze da optužbe protiv nas ne stoje i od ovog sudskog vijeca ocekujem oslobadajucu presudu. Tijekom ovih jedanaest godina sudenja dvije su supruge oboljele od karcinoma, raspao mi se brak, a u Zagrebu sam se, da bih mogao financirati školovanje djeteta, morao zaduživati kod kamatara", ogorceno je kazao bivši ministar turizma.

Majic je iznoseci svoju, nešto kracu, ali ipak opsežnu obranu ustvrdio da nije bilo nikakvih nelegalnosti u angažmanu Croatia golfa za izradu projektne dokumentacije za 15 golf igrališta kao i da ta tvrtka nije izbjegavala platiti PDV na iznos sponzorstva koje je pristiglo iz Hrvatske turisticke zajednice nakon održavanja golf turnira u Krašicu.

Vezano za izradu projektne dokumentacije, koju su za Croatia golf napravile druge tvrtke, Majic je kazao da je sebe smatrao sposobnim da organizira ekipu koja ce tako izazovan posao izraditi u kratkom roku i u tome uspio.

U završnim govorima zamjenik županijske državne odvjetnice Josip Miletic ustvrdio je da ostaje pri optužbi te zatražio da se Heraka i Majica osudi po zakonu, dok su Herakov branitelj Jošanovic i Majicev branitelj Prodanovic ustvrdili da Državno odvjetništvo nicim nije dokazalo svoje optužbe te da svi dokazi upucuju sud na donošenje oslobadajuce presude.


Podijeli: Facebook Twiter