Završili Dani meda u Pazinu: Najbolji je bagremov med Biserke Benazić

Dani meda u Pazinu bili su odlično posjećeni
Dani meda u Pazinu bili su odlično posjećeni

Na svečanoj dodjeli odličja za najbolje ocijenjene medove na 11. Danima meda okupili su se najbolji istarski pčelari kako bi simbolički zaključili jednu od najboljih pčelarskih sezona u posljednjih nekoliko godina. Od 46 ocijenjenih uzoraka, njih 23 svojom su kvalitetom zaslužila zlatne medalje. Među svima je ipak najbolji bio bagremov med mlade pčelarke Biserke Benazić iz Zarečka kraj Pazina, koji je na ocjenjivanju jedini dobio maksimalnih 20 bodova i time osvojio titulu šampiona 11. Dana meda. Među 23 zlatnim medaljama nagrađenih medova devet je bagremovih, zatim osam medljikovaca, tri cvjetna meda, dva kaduljina i jedan kestenov.

Ranko Anđelini u ime Pčelarske udruge Lipa i Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, na Danima meda su izvijestili o projektu zaštite izvornosti istarskog meda, pred kojim kao prvi koraci stoje definiranje područja zaštite, odnosno opredjeljenje hoće li to biti samo područje Istarske županije ili će se ono, kao kod zaštite istarskog maslinovog ulja, proširiti i na Liburniju, te odabir vrsta meda koje će ući u popis za zaštitu.

- Imati zaštićeni med znači imati preduvjet za njegov kvalitetni plasman kako u turizmu tako i na međunarodnom tržištu, naglasio je Antolović, vizionarski poželjevši da u skoroj budućnosti u Istri postoji po jedna košnica na svaki od 185.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Danas Istra ima oko 13.500 košnica.

I drugog dana sajma pazinska je sportska dvorana bila baš poput košnice, ispunjena posjetiteljima koji su došli kušati i kupiti kvalitetan istarski med, a i pet poučnih predavanja privuklo je značajnu pažnju ponajprije pčelara i onih koji to tek žele postati. Manifestaciju je posjetio i ministar turizma Anton Kliman.

- Prvi put sam na ovoj manifestaciji i ugodno sam iznenađen njenom veličinom, a i posjećenošću. Ljudi su prepoznali kvalitetan istarski proizvod i dolaze ovamo zbog njega. Fascinantno je da je cijelo vrijeme ovako, ovdje je prava košnica!, prvi je dojam ministra turizma za njegova subotnjeg posjeta Danima meda u Pazinu.

Jako zadovoljan viđenim, ministar Kliman je pripomenuo da Istra ponosno može ponuditi i svoj med, uz druge već afirmirane autohtone i zaštićene proizvode, poput maslinovog ulja, pršuta i vina. Govorio je o turističkom pozicioniranju središnje Istre, smatrajući da je ne treba razdvajati od obale, bez koje ne bi mogla ni funkcionirati. Istarska unutrašnjost nudi osebujnu gastronomiju, kulturne sadržaje, ali i perjanice istarskog turizma - kuće za odmor, uz biciklističke i pješačke staze, i sve čime istarske ljepote mogu ostaviti dojam na turiste. - Pomažemo i financiramo sve što doprinosi cjelovitosti turističkog proizvoda, a na osnovu danas viđenog mislim da i istarski med zaslužuje jače etabliranje u turističkoj ponudi, naglasio je Kliman.

Ovaj slatki pazinski vikend još je jednom potvrdio Dane meda kao jednu od najvažnijih godišnjih manifestacija u ovom dijelu Istre, a i šire, a izvrsna posjećenost navela je organizatore da počnu razmišljati da se dogodine Dani meda protegnu i na treći dan odnosno nedjelju. (NAPISAO I SNIMIO Davor ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter