Završila sanacija deponija Donji Picudo - Istok

Izgrađen je sustav otplinjavanja, obodni kanal, protupožarni i zaštitni zeleni pojas
Izgrađen je sustav otplinjavanja, obodni kanal, protupožarni i zaštitni zeleni pojas

U okviru ''Umag: Smart city- Green city 2010.-2020.'' uspješno je realiziran projekt Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog komunalnog otpada ''Donji Picudo- Istok''. Za projekt je utrošeno 13.361.500 kuna, od čega je 85 posto prihvatljivih troškova sufinancirano iz kohezijskog fonda, a 15 posto iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Vili Bassanese istaknuo je važnost ovog projekta za grad Umag, ali i za susjedne jedinice lokalne samouprave.

Zaštićen okoliš

Naime, odlagalište ''Donji Picudo'' se sastoji iz dva dijela i to, odlagališta Istok, koje je radilo od 1984.-2007. godine i  odlagališta Zapad, koje je u funkciji od 2007. godine. Od 1984. do 2007. godine je na zatvorenom dijelu odlagališta ''Donji Picudo - Istok'' sakupljeno i odloženo oko 341.000 tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada.

- Projekt sanacije i zatvaranja odlagališta znači smanjenje emisije štetnih plinova, umanjuje se negativni utjecaji na tlo i vodu, pozitivno utječe na zdravlje ljudi i kvalitetu života građana te se samim time povećava razina zaštite okoliša, istaknuo je dogradonačelnik Grada Umaga, Mauro Jurman.

Obuhvat zahvata saniranog odlagališta iznosi oko 4,6 hektara, a ukupna površina tijela saniranog odlagališta iznosi 3,7 hektara. Sanacija je obuhvaćala radove iskopavanja, preslagivanja i premještanja otpada, te formiranja novog ozelenjenog tijela odlagališta. Također je izgrađen i sustav otplinjavanja, postrojenje za spaljivanje odlagališnog plina, obodni kanal oko odlagališta za prikupljanje oborinskih voda, te protupožarni i zaštitni zeleni pojas.

Za sanaciju odlagališta utrošeno je 40.000 kubnih metara zemljanog materijala, 15.000 kamenih materijala, te 130.000 četvornih metara umjetnog materijala.

U očekivanju Kaštijuna

Radove je izvodio G.T. Trade d.o.o. iz Splita, a projekt se provodio od travnja do studenog ove godine.

- U drugom dijelu sljedeće godine očekujemo da Županijski centar Kaštijun započne s radom, kako bismo krenuli sa sanacijom ''Donji Picudo – Zapad''. Projekt sanacije i njegovi rezultati motiv su za daljnja ulaganja u sustav gospodarenja otpadom, ali i nastavak kandidiranja ovakvih i sličnih projekata u budućnosti, a sve kako bi svojim građanima osigurali zdrav način življenja, naglasio je Jurman. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter