Završila Profutura, publika nagradila "Buru"

Josip Jurašić i 'Bura' (Jelena PREKALJ)
Josip Jurašić i 'Bura' (Jelena PREKALJ)

"Bura", pejzaž riječkog amaterskog slikara Josipa Jurašića, osvojio je nagradu publike na sedmoj Profuturi, skupnoj izložbi amatera, koja se od sredine do kraja prošlog mjeseca održavala u porečkoj Istarskoj sabornici. Slika je rađena tehnikom ulja na platnu, a publika ju je izabrala putem glasačkih listića koji su se ispunjavali na izložbi. Jurašić je za nagradu dobio studijski stalak za slike te Agrolagunina vina.

Na ovogodišnjoj Profuturi ukupno je izloženo 48 od 72 rada koji su pristigli uglavnom s područja Istre i Rijeke, neki i iz Dalmacije i Zagreba. Kao i prijašnjih godina, tematski i stilski obuhvaćena su sva područja likovnog stvaralaštva, od portreta do apstraktnih motiva.

- Slikanjem se bavim, s prekidima, još iz školskih dana, a najviše volim motive iz prirode. Volim slikati sve što se veže uz more, ali prirodne motive, ne barke. Uglavnom koristim tehniku ulja na platnu, ponekad i akrilne boje, slike prodajem, a poneku i zadržim. "Bura" prikazuje omišljanski motiv, to je moj rodni kraj, a slikao sam je tjedan dana. Treći sam put na Profuturi i zadovoljan sam osvojenom nagradom, kazao je Jurašić. Nagradu mu je dodijelila ravnateljica Učilišta Sanja Radetić-Fatorić, uz čestitke i želje za uspješnim daljnjim radom.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade publike Melita Brščić Kumlanc ove je godine osvojila nagradu žirija za portret "Illuminati", koji je također rađen tehnikom ulja na platnu, a kao nagradu dobila je samostalnu izložbu u Maloj galeriji porečkog Pučkog otvorenog učilišta. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter