Završila Popolana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trodnevna Popolana, manifestacija rovinjskog Saveza sportova u kojoj je sudjelovalo 1.700 sportaša i rekreativaca te 300 volontera, nastavljena je pod motom "Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma". Središnji dio manifestacije bilo je "Veliko rovinjsko srce", koji su pješacenjem i performansom na Trgu maršala Tita izveli clanovi Društva osoba s invaliditetom i udruga koje su im se prikljucile.

Oni su predvodeni maratonkom i humanitarkom Mirjanom Kmacic Pellizzer i aktivistkinjama Kluba umirovljenika u jutarnjim satima krenuli iz Rovinjskog Sela. Prolazeci bike stazama preko Valalte i Cisterna do Trga maršala Tita oblikovali su veliko srce, koje su držeci se za ruke ponovili i na trgu.

Najveci pljesak dobio je Emil Sincic, koji se u kolicima uspeo na pozornicu. Bez rijeci ostala je profesorica Višnja Zupancic Ruba, želeci opisati svog bolesnog kolegu iz pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova. Donedavnom profesoru posvecena je ovogodišnja manifestacija, s koje se dobrovoljni prilozi prikupljaju za specijalna kolica oboljelih od multiple skleroze.

Na trgu se inace odvijao program "Rovinj vježba". Prvo su sat vremena vježbale Rovinjke i njihove gošce. Potom su sa šticenicima Doma za odrasle Domenico Pergolis vježbali najmladi iz djecjeg vrtica Neven. Na pozornici su redom nastupali plesni klubovi Arabesque i Roxanne, zborovi umirovljenika Nuvola i doma Oldtimer te ucenici Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova.



U akvatoriju Rovinja održano je županijsko prvenstvo u podvodnom ribolovu. Istodobno je na rivi u Valdibori održano otvoreno prvenstvo Rovinja u udicarenju s obale. Na trgu je odigran turnir u elektricnom pikadu, a od tuda je startala i biciklijada. S trga je startao 7. rovinjski polumataron na stazi dugoj 21 kilometar uz more. Istodobno je krenula i rekreativna utrka na 5 kilometara. Na startu polumaratona, koji se boduje za Kup nacija, našlo se 160 trkaca.

Na kraju je uz dodjelu nagrada održana gastro prezentacija jela od ribe ulovljene na natjecanjima. Ribu su pripremali clanovi udruge Kuce o batani.

Za svo vrijeme Popolane na štandovima uz rivu skupljani su dobrotvorni prilozi. Donatori su dobivali rukotvorine koje su izradili polaznici vrtica Neven i Naridola, šticenici doma za odrasle i clanovi Udruge osoba s invaliditetom. U humanitarne svrhe prodavane su majice Popolane, koje je donirala Turisticka zajednica, uz Grad Rovinj i Maistru. I kotizacije za sudjelovanje na utrkama dane su u humanitarne svrhe. U prva dva dana prikupljeno je tako 22 tisuce kuna.

Zbog Popolane, koje se ove godine poklopila s Praznikom rada, nije odgodeno tradicionalno prvosvibanjsko slavlje u park šumi Zlatni rt. Uz rekreacijske igre i roštilj na Zlatnom rtu nastupale su grupe Batana, V.I.P., On Line i Deep Pression.


Podijeli: Facebook Twiter