Završetak Udin&Jazza uz Van der Graaf Generator

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Engleski progressive bend Van der Graaf Generator nastupit će u Udinama 2. srpnja u sklopu 23. izdanja manifestacije Udin&Jazz, u organizaciji regije Friuli-Venezia Giulia i grada Udina.

Festival počinje sredinom lipnja s nekoliko koncerata u Udinama i okolici, a središnji dio manifestacije odvija se od 28. lipnja do 2. srpnja, kada su na programu i koncerti u prostorima teatra Palamostre te u ostalim gradskim lokacijama.

No, najvažniji je koncert onaj Van der Graaf Generatora, koji će nastupiti u originalnoj postavi - Peter Hammill (vokal, gitara i tastatura), Hugh Banton (orgulje i bas) i Guy Evans (bubnjevi i udaraljke), koji su duša ovoga sastava od njegova osnivanja 1968. godine. Oni su ispisali međunarodnu glazbenu povijest sedamdesetih godina. U njihovom su djelovanju sažeti brojni glazbeni žanrovi, od jazza do rocka i elektronske glazbe, sve to prevedeno na jedan revolucionaran način, epski i otkačen.

Od 1969. do 1976. godine snimili su šest albuma, a u Italiji su bili posebno poznati, naročito ranih sedamdesetih. Bend je prestao djelovati 1978. Reunion se dogodio 2005. u londonskom Royal Festival Hallu. Koncert u Udinama bit će dio njihove europske turneje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter