Završeno suđenje Bou Xilaiju, prijeti mu smrtna kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petodnevno suđenje za korupciju bivšem visokom kineskom dužnosniku Bou Xilaiju završeno je u ponedjeljak, a sud je objavio da još nije određeno kad će presuda biti donesena.

"Proces je završio. Datum objavljivanja presude još nije određen", objavio je sud. Zadnjeg dana suđenja kineski tužitelji zatražili su visoku kaznu za Boa, čija su zlodjela "iznimno teška".

Bo je bio zvijezda u usponu Komunističke partije kad je njegova karijera naglo prekinuta skandalom u kojemu je njegova supruga Gu Kailai osuđena za ubojstvo obiteljskog prijatelja, britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda. Bo se tijekom suđenja neočekivano žestoko branio odbacujući iskaze svjedoka, a za svoje je ranije priznanje rekao da ga je dao pod pritiskom. Predstavnici tužiteljstva kazali su na suđenju da nisu našli nijednu olakotnu okolnost za nekadašnjeg člana moćnog Politbiroa Centralnog komiteta Kineske komunističke partije.

Bou Xilaiju sudilo se od četvrtka za korupciju, pronevjeru sredstava i zloporabu vlasti na sudu u Jinanu, gradu na istoku Kine.

"Brani se da nije kriv za ono za što ga se tereti, ali nijedna olakotna okolnost ne predviđa eventualnu ublaženu kaznu", kazao je tužitelj.

U kaznenom postupku u Kini takav tip najave naslućuje tešku kaznu. Vlasti izbliza prate ovo osjetljivo suđenje koje će završiti, po mišljenju stručnjaka, objavom presude o krivici, već odlučenoj u komunističkoj vrhuški. Optuženik, kojemu prijeti smrtna kazna, po njima će biti osuđen na dugu zatvorsku kaznu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter