Završeni prvi razgovori Srbije i Kosova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi izravni razgovori izmedu Srbije i Kosova nakon proglašenja kosovske nezavisnosti završeni su u srijedu u Bruxellesu, a obje strane se slažu da je postignut napredak u pitanjima o kojima se razgovaralo.

Prvi dijalog izmedu Beograda i Prištine zapoceo je u utorak navecer u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije. Srbijansko izaslanstvo predvodi politicki direktor u ministarstvu vanjskih poslova Borko Stefanovic, a kosovsko zamjenica premijera Edita Tahiri.

"Tijekom razgovora postignuti su dobri rezultati i stvoreno dobra i konstrutivno ozracje", rekao je nakon razgovora Stefanovic, a kao podrucja u kojima je postignut napredak naveo je pitanja zemljišnih knjiga, telekomunikacija, maticnih knjiga i zracnog prometa. "Ostvarili smo dobar napredak, ali mi je teško reci koliki je napredak", rekla je Tahiri.

Kosovska strana istice da je rijec o tehnickim razgovorima, dok Srbija istice da sva pitanja o kojima se razgovora imaju politicku težinu i da ih se ne može zvati tehnickim. Kosovo takoder odbacuje svaku mogucnost o svom statusu isticuci da je to pitanje riješeno proglašenjem neovisnosti koju je priznalo 75 najutjecajnijih država.

Razgovori dviju strana ubrzo ce se nastaviti, a svi sastanci, kojih ce biti nekoliko na mjesecnoj razini, održavat ce se u Bruxellesu.


Podijeli: Facebook Twiter