Završene glazbene radionice Arena International

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnje izdanje glazbenih radionica Arena International privedeno je kraju u srijedu navečer gala koncertom u Domu hrvatskih branitelja. Tijekom ovogodišnjeg izdanja, koje je održano od 2. do 9. kolovoza u Zajednici Talijana upriličen je niz koncerata u katedrali, na Valkanama, u Zajednici Talijana, crkvi sv. Franje te naposljetku u Domu hrvatskih branitelja.

Na radionicama, kao i koncertima, posebna je pažnja dana stvaralačkom opusu nezaboravnog maestra Nella Milottija, koji bi, da je živ imao sada 90 godina, a dakako, iz izdanja u izdanje valorizira se i stvaralaštvo velikog Antonia Smareglie.

Na ovim radionicama, odnosno koncertima, zajedno nastupaju učenici i njihovi mentori, što je rijedak slučaj da najmlađe generacije nastupaju sa svojim profesorima, a i sami profesori su se spojili u nekoliko komornih sastava oformljenih posebno za tu priliku.

Ovoga puta su radionice i koncerti izašli iz dvorana i pretvorili Valkane u prirodnu pozornicu, gdje je održana i jedna matineja, a svakako posebnost te manifestacije su posebno za tu prigodu oformljeni orkestar te zbor gdje nastupaju najmlađi, njihovi mentori te profesionalni glazbenici, kao i oni koji to nisu, ali sve njih ujedinjuje ljubav prema glazbi.

Neki od polaznika prisutni su na radionicama od samoga početka te su već postali studenti na raznim akademijama, nekima je to iskustvo služilo kao odskočna daska za daljnji rad i stvaralaštvo ili kao prilika za usavršavanje, konfrontaciju, a nekima je to bilo zanimljivo ljetno iskustvo, mogućnost stjecanja prijateljstva, nastupanja bez treme…

Radionice, čija je umjetnička ravnateljica Tatiana Šverko, održavaju se uz pomoć Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter