Završena talačka kriza u Bamaku: Ubijeni napadači, ali i taoci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talačka kriza u luksuznom hotelu u glavnom gradu Malija Bamaku okončana je, a snage sigurnosti ubile su dvojicu islamističkih napadača, objavile su snage sigurnosti.

Malijski dužnosnici izvijestili su da su u hotelu pronađena trupla osamnaest žrtava, a UN-ovi mirovnjaci prenose da su vidjeli 27 tijela na dvama katovima hotela Radisson Blue.

Naoružani pripadnici islamističke skupine ne drže više taoce u luksuznom hotelu u Bamaku, potvrdio je malijski dužnosnik Amadou Sangho.

"Te su ljude preuzele civilne vlasti", izjavio je Sangho nakon akcije malijskih komandosa u hotelu poduzete kako bi oslobodili preostale taoce od njih 170 koje je ranije zatočila naoružana skupina u prijestolnici bivše francuske kolonije.

U hotelu u američkom vlasništvu nalazilo se mnogo stranaca, a prilikom prve akcije, kada je oslobođeno 80 talaca, troje ljudi je poginulo. Među njima je i Geoffrey Dieudonne, član parlamenta belgijske regije Valonije.

Pomoć u akciji pružili su pripadnici američkih specijalnih snaga, a na mjesto otmice upućeni su i francuski komandosi.

"Osamnaest trupala je pronađeno", rekao je AFP-u inozemni sigurnosni izvor, a malijski vojni izvor je rekao da su "ubijena dvojica terorista".

Pripadnici mirovnih snaga UN-a vidjeli su oko 27 tijela na dvama katovima, rekao je dužnosnik UN-a za Reuters.

Dvanaest trupala bilo je u podrumu, a 15 na drugom katu hotela, rekao je neimenovani dužnosnik dodajući da UN-ove snage pomažu malijskim vlastima u pretrazi zgrade. 

Mali se već godinama bori protiv pobunjenika odanih Al'Kaidi, no za sada nije utvrđena veza s napadima u Parizu u kojima je prije tjedan dana ubijeno 130 ljudi.

Odgovornost za napad preuzela je afrička džihadistička grupa povezana s Al Kaidom.  Al-Murabitun, grupa sa sjedištem u Maliju koju uglavnom čine Tuarezi i Arapi, objavila je Tweet u kojemu se kaže da stoji iza napada na hotel Radisson Blu i otmice talaca. Vjerodostojnost informacije još uvijek se ne može potvrditi.

Napadači koji su upali u hotel i zatočili taoce bili su naoružani strojnicama, a akciju su izveli uz povike na arapskom "Bog je velik".  Islamisti su bili zabarikadirani na sedmom katu hotela, kazali su očevici i sigurnosni izvori.

Osim Malijaca, u trenutku napada u hotelu su bili gosti iz osam država - Alžira, Njemačke, Belgije, Kine, Francuske, Indije , Turske i SAD-a.

U napadu u Bamaku najmanje 30 ubijenih
Broj žrtava u talačkoj krizi u hotelu Radisson Blu u Bamaku u petak navečer bio je "barem tri terorista koji su ubijeni ili su se raznijeli eksplozivom" i barem 27 poginulih gostiju i zaposlenika hotela, rekao je za AFP malijski vojni izvor.

- Najnoviji podatak o žrtvama je barem tri terorista koji su ubijeni ili su se raznijeli eksplozivom, rekao je taj vojni izvor koji je htio ostati anoniman, ocijenivši da njihov ukupni broj nije veći od četiri.

Najmanje 27 gostiju i zaposlenika hotela poginulo je u napadu i u otmici, dodao je taj izvor koji nije naveo državljanstvo žrtava.

U hotelu se nastavlja potraga za eventualnim truplima drugih žrtava

Po ranijim podatcima izvora u malijskoj vojsci i u sigurnosnim snagama, poginula su dvojica napadača i najmanje 22 gosta i zaposlenika hotela

U akciji malijskih komandosa kojima su pomogli i američki specijalci oslobođeni su preostali taoci od njih 170 koje je ranije zatočila naoružana skupina u prijestolnici bivše francuske kolonije.

Mali se već godinama bori protiv pobunjenika odanih al Qaedi, no za sada nije utvrđena veza s napadima u Parizu u kojima je prije tjedan dana ubijeno 130 ljudi

Odgovornost za napad preuzela je afrička džihadistička grupa povezana s al Qaedom. Al-Mourabitoun, grupa sa sjedištem u Maliju koju uglavnom čine Tuarezi i Arapi, objavila je Tweet u kojemu se kaže da stoji iza napada na hotel Radisson Blu i otmice talaca.

Napadači koji su upali u hotel i zatočili taoce bili su naoružani strojnicama, a akciju su izveli uz povike na arapskom "Allahu Akbar", "Bog je velik". Islamisti su bili zabarikadirani na sedmom katu hotela, kazali su očevici i sigurnosni izvori.

Obama osudio džihadistički napad u Bamaku nazvavši ga barbarskim činom
Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama osudio je i nazvao barbarskim činom napad džihadista na hotel u Bamaku u kojemu je poginulo najmanje 27 osoba, među kojima i jedna Amerikanka.

Prigodom službenog posjeta Maleziji, Obama je osudio napad na hotel Radisson Blu u glavnom gradu Malija, za koji je odgovornost preuzela skupina Al Murabitune bliska Al Q'aidi.

- Taj barbarski čin samo još više pojačava našu odlučnost da se suprotstavimo tom izazovu", rekao je američki predsjednik dodavši da je nasilni islamistički ekstremizam prijetnja svijetu. U ime američkoga naroda, izražavam sućut ožalošćenom narodu Malija i obiteljima žrtava, među kojima je i američki državljanin, rekao je Obama.

Prema malijskim izvorima, u napadu je poginulo najmanje 27 talaca. Američki su dužnosnici priopćili da je među njima najmanje jedan državljanin SAD-a. Glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je da je riječ o Aniti Ashok Datar. (Hina/AFP)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter