Završena prva faza obnove društvenog doma u Milotskom Brijegu

Novi krov, tri ploče, prozori i vrata (A. DAGOSTIN)
Novi krov, tri ploče, prozori i vrata (A. DAGOSTIN)

Nakon pet mjeseci građevinskih radova koje su poduzeli radnici pazinske građevinske tvrtke Vladimir Gortan završena je prva faza obnove stare osnovne škole u Milotskom Brijegu ukupne površine 200 četvornih metara koja će nanovo dobiti ulogu društvenog doma i okupljališta mještana. Kompletno je dovršeno novo krovište, betonirana je temeljna ploča u glavnoj i sporednoj prostoriji, te dvije međukatne konstrukcije, te su postavljeni novi prozori i vrata.

Zgrada je spašena od propadanja

U glavnoj prizemnoj prostoriji, koja će služiti za aktivnosti mjesnog odbora Milotski Brijeg, grubo su ožbukani zidovi i postavljene elektroinstalacije, pa se već sada može koristiti za osnovne aktivnosti. Projektant i nadzor radova provela je pazinska tvrtka Učka konzalting. Prethodno je srušena stara međukatna konstrukcija i sagnjilo krovište koje se prije godinu dana gotovo u cijelosti urušilo.

- Ovom prvom fazom obnove zgrada je spašena od daljnjeg propadanja, kaže gračaški načelnik Ivan Mijandrušić dodajući da su radovi stajali 670 tisuća kuna. Pritom je od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobivena polovica potrebnih sredstava, dok je drugu polovica izravno financirala Općina Gračišće. Drugu fazu obnove planiraju nanovo prijaviti na natječaj ministarstva koji bi se trebao uskoro raspisati. Tim bi se radovima na katu uredila dva manja stana po 45 četvornih metara, uredili sanitarni čvorovi, ožbukala bi se preostali unutrašnji zidovi te uredila fasada.

U okolišu zgrade stara šterna

U okolišu zgrade nalazi se starinska šterna s pitkom vodom, ali i lijepa travnata parcela na kojoj se mogu organizirati manifestacije. Načelnik Mijandrušić procjenjuje da će ukupna investicija na kraju iznositi oko 1,5 milijun kuna, slično koliko je uloženo u obnovu društvenog doma u Bazgaljima.

Zgrada osnovne škole u Milotskom Brijegu sagrađena je u vrijeme Italije, a škola je nastavila djelovati nakon Drugog svjetskog rata. Unazad posljednjih trideset godina korištena je kao društveni dom, premda je još uvijek pravo upravljanja bilo upisano na pazinsku Osnovnu školu Vladimira Nazora, pa je prije samog zahvata trebalo srediti imovinsko-pravne odnose za što je trebalo dosta vremena. Posljednja je to zgrada stare škole koja se obnavlja na području općine Gračišće, a idući objekt na kojeg cilja načelnik zgrada je Kašće u Gračišću koju planira preurediti u jedinstveni Muzej vina. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter