Završena prosvjedna šetnja u Vukovaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjevajući hrvatsku himnu Lijepa naša vukovarski prosvjednici su na Trgu Republike Hrvatske oko podneva okončali današnju prosvjednu šetnju kojom već četvrti dan upozoravaju na neprihvatljivost uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

U prosvjednoj povorci sudjelovalo je oko 300 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, vukovarskih branitelja i drugih Vukovaraca, a hodali su do "Veleprometa" gdje se 1991. godine nalazio koncentracijski logor kroz koji je prošlo oko deset tisuća Vukovaraca.

Molitvom su odali počast ubijenima i nestalima na "Veleprometu", a sudionica prosvjeda Fanika Janko ispričala je osobnu potresnu ispovijed o svom izdvajanju na "Veleprometu" i torturi kroz koju je prošla. Govorila je i o sudbini svoga supruga, kojega su srbijanski agresori razapeli između željezničkih vagona i usmrtili ga rafalom iz tenka.

Ispred povorke prosvjednici su nosili veliki transparent na kojemu je pisalo "Milanoviću, jesu li su ovdje mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?".

Prolazeći pored vojarne legendarne 204. vukovarske brigade prosvjednici su uputili svečani pozdrav hrvatskoj domovini i vojsci, a isto su učinili i prolazeći pored policijske postaje Vukovar.

Član Stožera Drago Adžaga je na Trgu Republike Hrvatske poručio prosvjednicima da budu strpljivi, jer će "narednih nekoliko dana aktivnosti Stožera splasnuti". "Stožer vas neće iznevjeriti, pobijedit ćemo sigurno", rekao je Adžaga.

Dvojezične ploče postavljene na pet državnih ustanova u Vukovaru čuvaju po dva temeljna policajca i nitko ih tijekom noći i današnjega dana nije pokušao nasilno skinuti.

Pripadnici interventne policije povučeni su s osiguranja objekata na kojima su postavljene ploče jučer u poslijepodnevnim satima.

Prosvjed u Vukovaru nastavlja se i sutra i to na dva mjesta - u Borovu naselju kod spomenika Blagi Zadri, legendarnom zapovjedniku obrane Borova naselja, s početkom u 10 sati te istovremeno i u središtu Sotina.

Ostojić: U Vukovaru temeljna policija
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je danas kako u Vukovaru trenutno ureduje temeljna policija, a da za angažmanom interventne nema potrebe dok nema nasilja.

"Sve je u skladu sa zakonom. Temeljna policija radi svoj dio posla, a za interventnom nema potrebe ako nema nasilja. Nadam se da je svima jasno da nećemo dopustiti napade na policiju, rekao je Ostojić.

Na pitanje hoće li biti pokrenut postupak protiv djelatnika MUP-a koji sudjeluju u prosvjedima s ustaškim obilježjima, Ostojić je odgovorio da, ako se misli na Jozu Crnjca, on nije djelatnik MUP-a, ali da, bez obzira na to bio netko djelatnik MUP-a ili ne, ne smije veličati ustašku ikonografiju.

Ta je osoba na svojoj facebook stranici objavila svoje fotografije na kojima se nalazi s ustaškim obilježjima, a u svojim podacima navela da je zaposlena u MUP-u.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter