Završena ovogodišnja BOOKtiga

Zoran Ferić i Drago Glamuzina (V. HABEREITER)
Zoran Ferić i Drago Glamuzina (V. HABEREITER)

U deset godina, koliko je Zoran Ferić pisao kolumne za tjednik Nacional, nastale su stotine i stotine kartica o aktualnim političkim i društvenim događanjima. Pripremajući taj golemi materijal za objavu, urednik u VBZ-a Drago Glamuzina i autor dogovorili su se da u najnovijoj Ferićevoj knjizi "Apsurd je zarazna bolest" budu objavljeni uglavnom oni književni, esejistički tekstovi, da se izljušte sva dnevna događanja, te da se nađe centralna tema oko koje će se sve vrtjeti, a kao takav se iskristalizirao problem identiteta.

O nastajanju ove knjige, ali i mnogim trenucima stvaranja Ferićeva bogatog književnog opusa, imala je prilike doznati publika sinoć okupljena u porečkoj Gradskoj knjižnici. Ferić je bio posljednji gost književnik festivala pročitanih knjiga Booktiga koja se proteklog tjedna odvijala u knjižnici i na Trgu Marafor. Popularni književnik, profesor hrvatskog i književnosti i dobitnik nagrada "Ksaver Šandor Gjelski", Kiklop i nagrade Jutarnjeg za najbolje prozno djelo, Ferić je uvijek rado viđeni gost književnih večeri.

Glamuzina je govoreći o njegovoj novoj knjizi rekao da je autor zahvaljujući smislu za nesvakidašnje detalje opisao stvarne događaje u kojima ima više bizarnosti negoli u njegovoj fikciji. Bilo je tu govora i o Ferićevoj dosljednosti da ne štedi ni sebe te da svoje osobne traume izloži u svojim tekstovima, a jedan je takav i tekst u kojemu govori o uputama koje mu je majka ostavila nakon smrti i koje je obradio u romanu "Kalendar Maja". Tu je Glamuzina ispričao i anegdotu da kao urednik nije nikako bio zadovoljen nazivom romana, ali se Ferić uvijek buno i nije htio od njega odustati. Kad je međutim izašao njemački prijevod knjige za koji je naslov promijenjen, Ferić se nije bunio.

- Razlog je jednostavan, oni plaćaju u eurima, u šali je rekao Ferić kojemu od lani VBZ objavljuje sabrana djela. Bilo je još govora i o njegovoj knjizi "Anđeo u ofsajdu" koja je proslavila Ferića, o pisanju kratkih priča i romana te o razlikama u pisanju knjiga i kolumni.

Booktiga je završila danas vraćanjem knjiga bez zakasnine i akcijom - kupi jednu pročitanu knjigu i drugu dobiješ gratis. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter