Završena ovogodišnja akcija Moj kažun - La mia casita

Kod Salvele je ove godine sagrađen ulaz u Park kažuna
Kod Salvele je ove godine sagrađen ulaz u Park kažuna

Malom svečanošću na lokaciji Vodnjan sjever - kružni tok - Sv. Franjo u subotu je prigodno zatvorena akcija "Moj kažun - La mia casita". Gradonačelnik Klaudio Vitasović zahvalio je svima koji su sudjelovali u sedmoj akciji obnove kažuna i suhozida na području Vodnjana, a posebice Branku Orbaniću, koordinatoru akcije koji je u nju uključen od samog početka.

- Do sada smo uspjeli sanirati i spasiti od propasti nekoliko stotina kažuna, što zahvaljujući radu na terenu kroz ovu našu akciju, što potporama za obnovu kažuna na privatnim zemljištima, a na koncu i podizanjem svijesti među građanima o nužnosti očuvanja ove naše vrijedne baštine. Ove smo godine napravili još jedan iskorak započevši izgradnju Parka kažuna na ulazu u Vodnjan, koji će biti atrakcija i za domaće posjetitelje, ali i za turiste, kazao je Vitasović, ne zaboravivši posebno pohvaliti djecu koja svake godine dolaze na radionice u velikom broju sa svojim obiteljima, jer upravo njima rezultati ove akcije ostaju u naslijeđe.

Ulaz u Park kažuna kod Salvele zaista je atraktivno mjesto na kojem su tijekom svibnja vrijedni majstori iz Vodnjana i Galižane podigli kažun u četiri faze njegove izgradnje, od temelja do krova, da bi se zornije posjetiteljima pokazalo kako se točno kažuni grade.

Ispred kažuna započeta je gradnja suhozida uz pomoć brojnih volontera koji su ovdje vikendima korisno provodili svoje slobodno vrijeme, a ovaj bi punkt trebao biti dovršen dogodine. Najveći rezultat višegodišnjeg rada i truda grupe entuzijasta jest upravo podizanje svijesti među ljudima o potrebi očuvanja suhozidne gradnje, posebice kažuna koji su se prije 15-ak godina rušili.

Branko Orbanić izrazio je nadu da će svi koji su barem jednom sudjelovali u našim akcijama postati čuvari svega ovoga i da će nastaviti raditi na tome i dalje.

Ulaz u Park kažuna u subotu je otvorio jedan od najstarijih i najredovitijih sudionika akcije Mario Šimunović iz Galižane poručivši da akcija "Moj kažun" neće završiti sve dok se ne obnovi i sačuva i zadnji kažun u Istri. Njemu i Odinu Fiorantiju iz Vodnjana gradonačelnik je ujedno uručio i posebno priznanje za sudjelovanje u spomenutim akcijama. (Napisala i snimila P. SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter