Završena Giostra:Strepili za sudbinu Domenica Furlana


Više od tristo ljudi pratilo je preksinoć na ulicama starogradske jezgre uprizorenje predstave "Iustitia 1699.", nakon koje je spušten zastor nad šestim izdanjem porečkog povijesnog festivala Giostra. Premijerno izvedena prije par mjeseci u sklopu projekta Istra Inspirit, ovom je prilikom predstava bila dar giostranata sugrađanima i turistima za kraj trodnevnog festivalskog programa.

Brojna publika s uzbuđenjem je pratila i s glumcima duboko proživljavala sve trenutke dramatične potjere za Domenicom Furlanom (glumi ga Glen Stelko), kradljivcem koji je krajem 17. stoljeća uništio svetohranište Eufrazijeve bazilike i ukrao zlato i srebro kojom je ono bilo ukrašeno. Ubrzo nakon toga kraj okrugle kule uhvatili su ga stražari i odveli na suđenje pred podestata Alessandra Barbara (Azeglio Picco) koji ga je osudio na smrt strijeljanjem i spaljivanjem njegova ubijenog tijela.

Iz agonije u zatvorskoj ćeliji za koju je kulise pružio lapidarij muzeja, radnja se prebacila na ulice starogradske jezgre i pomiješala s vrevom prolaznika koji su zajedno s glumcima i publikom pratili kola s osuđenikom sve do mjesta smaknuća kraj vile Polesini.

Elena Uljančić Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i predsjednica Društva prijatelja Giostre, podatke o ovom događaju koji se zbio u Poreču 1699. godine izvukla je iz arhivskih zapisa, scenarij je napisao novinar Glasa Istre Goran Prodan, a režiju potpisala poznata kazališna redateljica Nina Kleflin, koja je s porečkim glumcima amaterima već surađivala na ranijim projektima.

Oživjeti dramatičnu priču koja se zaista odvijala na istim lokacijama prije nekoliko stoljeća, s domaćim snagama koje su osmislile i uprizorile cijelu predstavu, zaista je bio jedinstven doživljaj.

Programski najbogatija Giostra i ove je godine svojim sugrađanima i gostima ponudila zanimljiv i dinamičan program tijekom cijeloga dana te uvelike pridonijela da grad oživi. Festival je posjetiteljima, građanima i gostima i ove godine ponudio nekoliko posebnih, zabavnih i edukativnih programa, bilo da su pratili pravo barokno vjenčanje, posjetili sajam Fiera Franca Triduana, navijali na konjičkoj viteškoj utrci ili fotografirali za natječaj foto Giostra.

Predstava "Iustitia 1699." svoje posljednje ovogodišnje uprizorenje doživjet će 28. rujna u sklopu Istra Inspirita. (V. HABEREITER; Snimila Tanja KOCIJANČIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter