Završena druga faza rekonstrukcije pulskog Kaštela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga faza projekta rekonstrukcije, konzervacije, sanacije i zaštite sjeverne kortine Mletačke utvrde Kaštela u Puli, u kojem je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre, a koji je i nositelj projekta, dovršena je ovih dana. Radovi su započeli u studenom prošle godine.

Očišćeno kamenje

Kako saznajemo od ravnatelja muzeja Gracijana Kešca, u ovoj su fazi, sukladno projektu i definiranim konzervatorskim uvjetima pulskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, koji obavljaju konzervatorski nadzor, sanirane postojeće konzolne istake (oštećene metalne spone od korozije), za što je bilo neophodno montirati skelu uz sjeverozapadni vanjski zid kortine.

- Poduprte su postojeće konzolne istake, zamijenjene su metalne oštećene spone onima od polikarbonatnih vlakana, injektirani su svi spojevi te obavljeno završno fugiranje, izrada i ugradnja štapnih sidara od polikarbonatnih vlakana profila 12 milimetara. Započelo se i sa skidanjem, saniranjem i ponovnim postavljanjem rubnih kamenih ploča vertikalnog vijenca uzduž sjeverne kortine. Izvršeno je i završno čišćenje kamenih površina. Dosadašnja je ograda uzduž istočnog i zapadnog bastiona demontirana, a nakon dovršetka temeljnih stopa, na njih je montirana nova ograda, koja je prema uputama nadležnog konzervatora izrađena od punih čeličnih profila, pojasnio je Kešac.

Vrijednost radova druge faze sanacije sjeverne kortine iznosi 341.390 kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula te Povijesni i pomorski muzej Istre. Radove je izvelo poduzeće Kapitel d.o.o., a građevinski nadzor Istra inženjering d.o.o. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter