Završena 19. eko-akcija "Neka moja Istra blista"

Igra iz Velu lokvu
Igra iz Velu lokvu

Uz Velu lokvu nedaleko od Mohori na Tinjanštini upriličena je svečana završnica ovogodišnje 19. eko-akcije Turističke zajednice Istarske županije "Neka moja Istra blista" koja je bila posvećena lokvama, njihovoj zaštiti i očuvanju, a održana je pod motom "Lokve su blago - blago su lokve".

U prigodnom je predavanju stručni suradnik iz Javne ustanove Natura Histrica Slavko Brana podsjetio da su lokve prirodne udubine u tlu u kojima se skuplja kišnica, a takav ambijent, bez dotoka vode, pogoduje stvaranju osebujnog ekosustava koji je devastacijom lokvi osuđen na propast. Pokoljenja naših predaka mnogo su truda uložila u uređenje i održavanje lokvi, jer im je voda iz njih život značila.

Zbog očuvanja bioraznolikosti, ali ambijentalne vrijednosti, kao izletišta ili odmorišta TZ Istarske županije odlučio je zajedno s lokalnim turističkim zajednicama pokrenuti eko-akciju čišćenja lokvi. Tamare Ninković kazala je da je tijekom akcije očišćeno više lokvi na Bujštini, Kanfanarštini, zatim na području Umaga i Kaštelira te drugim krajevima Istre.

Osnovni cilj akcije bio je uključivanje što većeg boja sudionika, od predškolskih i školskih ustanova, jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, ali i drugih subjekata da konkretnim akcijama doprinesu očuvanju zdrave i čiste životne okoline.

Akciji se odazvala i Općina Tinjan, na čijem je području već ranije očišćeno sedam lokvi zajedno povezanih gotovo 30 kilometra dugom biciklističkom stazom, rekla je ovom prigodom Jasmina Cvitan Lakača, tinjanska pročelnica.

U sklopu završnice 19. akcije "Neka moja Istra blista" upriličena je i svečana podjela priznanja nagrađenoj djeci koja su sudjelovala na natječaju Hrvatske turističke zajednice "Volim Hrvatsku". Nagrade su dobili najuspješniji na natječaju Djeca crtaju i pišu Hrvatsku s temom: "Ljepote mojeg zavičaja"  

U kategoriji likovnih radova predškolskog uzrasta pobijedio je Tedi Veličković iz pulskog vrtića Dugin svijet. Drugo mjesto osvojila je skupina Lastavice iz vrsarskog vrtića Tići, a treće skupina Winnie talijanskog vrtića Fregola iz Buja. U kategoriji školskih radova prvo mjesto pripalo je Mateji Kegelj iz OŠ Centar iz Pule, drugo Nini Kalin iz OŠ Mate Balote u Bujama, a treće Stelli Išić, Karlu Perušku i Eriku Percanu iz OŠ Vladimira Nazora iz Krnice.

Među literarnim radovima osnovaca najuspješniji su bili i prvo mjesto zaslužili Federica Glišić Rota, Timoty Lakošeljac i Luca Vigini iz Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei" iz Bašanije. Drugo mjesto osvojila je Asiyah Noemi Koso iz OŠ Centar iz Pule, a treće Dora Hrelja iz OŠ Mate Balote iz Buja.

Uz njih nagrade su dobili i mnogi vrtići, škole, druge i pojedinci koji su dali veliki doprinos akciji "Neka moja Istra blista 2013".

Za kraj su mališani u vodu pustili nekoliko mladih žaba, priredili zabavni program, a sve je u prirodi, uz lokvu, oduševio nastup malih domaćina plesača i svirača Folklornog društva Kumpanija kosirići iz Tinjana. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter