Završen 3. festival samoniklog bilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvodnevni Festival samoniklog ljekovitog i jestivog bilja, koji je ove godine na vodnjanski Narodni trg trecu godinu za redom privukao velik broj znatiželjnika, završio je predavanjem o samoniklom halucinogenom bilju i gljivama.

Profesor Ivica Ljubicic, predavac na Agronomskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu, predstavio je prisutnima u Zajednici Talijana spomenute biljke i gljive koje rastu na našem podrucju, njihovu kemiju, uporabu i zlouporabu.



Tijekom popodneva su se mogla poslušati i predavanja dr.sc. Kroate H. Pilepic o samoniklom ljekovitom bilju "Zavirimo pod zemlju" i dr.sc. Tihomira Milicevica "Plodovi iz prirode" o samoniklom jestivom bilju, a bila je organizirana i radionica na kojoj su prisutni uz poduku strucnjaka "kemijali" s ljekovitim biljkama.

Tijekom dana u centru Vodnjana na štandovima izlagaca moglo se kupiti svježe ili osušeno ljekovito i jestivo bilje, te razni biljni pripravci i cvijece. Vrijedne clanice udruge Natura Veris, organizatora manifestacije, posjetiteljima su ponudile ukusan i zdrav rucak od žitarica, voca i povrca za 25 kuna.



Veliki interes vladao je za vožnju turistickim vlakicem koji je posjetitelje vozio na polusatnu radionicu u prirodi gdje su se mogli upoznati s korisnim samoniklim biljkama i nauciti nešto o njima. Mnogi su se zacudili što sve mogu naci u šetnji šumarcima i livadama i kraj koliko korisnih biljaka gotovo svakodnevno prolaze, a da to uopce ne znaju. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter