Završava ovogodišnji Dječji antički kamp

Dječaci su se uhvatili mačeva i štitova (D. MEMEDOVIĆ)
Dječaci su se uhvatili mačeva i štitova (D. MEMEDOVIĆ)

U pulskom amfiteatru sutra će se završiti drugi, ujedno i posljednji turnus Dječjeg ljetnog kampa antičke povijesti i gladijature za djecu od 6 do 11 godina koje organizira Arheološki muzej Istre i Udruga Spectacula gladiatoria.

Nakon što je desetak polaznika pohodilo prvo jednotjedno življenje antičke Pule, u drugom je turnusu 20-ak dječaka i djevojčica uživalo u teorijskoj i praktičnoj nastavi upoznavajući se s načinom vojničkog i civilnog života.

Pod vodstvom Sandre Mecanović iz Arheološkog muzeja, te Miloša Ilića ispred pulskih gladijatora, djeca su se kroz tjedan dana upoznala s bogatom poviješću Pule, a mnoga su tijekom našeg boravka aktivno sudjelovala u priči voditelja što samo ukazuje da su podosta prenijetog i zapamtila.

- Ovo je novi program koji smo uveli u ponudu nakon što smo prošle godine krenuli s radom Udruge Spectacula gladiatoria. U suradnji s Arheološkim muzejom djeca su upoznavala antičke tekovine kroz zavičajnu antičku povijest, teorijski dio obilaska i proučavanja najznačajnijih antičkih spomenika grada i bliže okolice, te praktičnog dijela gdje su se djeca upoznala sa svakodnevnim vojnim, gladijatorskim i civilnim životom antičke Pule. Radili smo na brojnim lokacijama, potom malo crtali, vježbali i prikazivali gladijatorske borbe u Areni, da bi djeci dočarali kako je to nekad izgledalo, rekao je Ilić.

Najzanimljiviji su djeci svakako bili kostimi i gladijatorska oprema. I dok su se djevojčice pretvorile u lijepu svitu cara Lorenza, dječaci su se uhvatili mačeva i štitova, te se borili za naklonost cara i njegove svite, koja je klicanjem spasila sve poražene borce. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter