Završava operacija NATO-a u Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NATO završava svoju operaciju u Libiji u ponedjeljak u ponoc, sedam mjeseci nakon pocetka zracnih napada na snage Gadafijeva režima u misiji "zaštite libijskih civila".

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je u ponedjeljak službeni završetak vojne intervencije Sjevernoatlantskoga saveza koja je dovela do svrgnuca i smrti libijskoga celnika Moamera Gadafija. Rasmussen je prošli tjedan rekao da je NATO-ova misija u Libiji "jedna od najuspješnijih" u 62-godišnjoj povijesti tog vojnog saveza.

"Lijepo je biti u slobodnoj Libiji", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare u glavnome gradu Tripoliju. Rekao je da se ponosi ulogom koju je NATO odigrao u sedmomjesecnome ustanku protiv Gadafija u kojem je NATO sudjelovao zrakoplovima i brodovima.

Rasmussen je izrazio nadu da ce se demokratska Libija jednog dana pridružiti NATO-u kao partner, ali je dodao da to ovisi o njoj. NATO ce pomoci novoj vlasti u Libiji u pitanjima sigurnosti, ako to nova vlast to bude tražila, dodao je. (Hina/Reuters, BBC)


Podijeli: Facebook Twiter