"Zavozili" 524.995 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnici iz Istre, njih šestero koji cijeli ovaj mandat dolaze na zasjedanja osobnim automobilom, potrošili su na kilometražu i cestarine više od pola milijuna kuna. Iznosu od tocno 524.995 kuna može se pribrojiti i simbolicni trošak od po 1.256 kuna za Furija Radina i Borisa Miletica, koji je prikazan za 2009. godinu, jer ti zastupnici, ocito, ne naplacuju svoje putne troškove na saborskoj blagajni.

Preostali istarski zastupnici – Marin Brkaric, Damir Kajin, Tanja Vrbat, Dino Kozlevac, Silvano Hrelja i Nevio Šetic – u dosadašnjem su mandatu prosjecno potrošili po oko 90 tisuca kuna na «ime» putnih troškova od kuce do posla. To je daleko manje od rekordera saborske kilometraže, Frane Matušica, Rade Bošnjaka i Marina Jurjevica, koji su samo u ovom mandatu «zavozili» izmedu 200 i 300 tisuca kuna po automobilu.

Najviše putnih troškova medu zastupnicima iz Istre imao je zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, 102.137 kuna. Umažanka Tanja Vrbat, zastupnica SDP-a, potrošila je 92.413 kuna, HDZ-ov Nevio Šetic koji je prijavio da putuje iz Bala 91.919 kuna, dok putni racuni IDS-ovca Damira Kajina iznose 91.314 kuna. SDP-ov Dino Kozlevac u dosadašnjem mandatu koristio je osobni automobil za 70.705 kuna, a IDS-ov Marin Brkaric potrošio je 76.507 kuna u istu svrhu.

«Pomalo mi je degutantno razgovarati o toj temi», otvoreno kaže Silvano Hrelja. «Idemo svojim autom, koji smo kupili na kredit, trošimo ga zbog svog posla. Ne primamo ništa suvišno, pa i drugi radnici dobivaju naknadu za prijevoz na posao», objašnjava Hrelja.

«Ukazujemo na problem tamo gdje ga nema», slaže se Damir Kajin. «Svaki zastupnik u jednom mandatu 'potroši' jedan auto i može ga baciti», dodaje IDS-ov zastupnik, koji podsjeca na to da zastupnik u Saboru «ima samo placu i sobicu za prespavati u Zagrebu».

«Ja štedim novac državnom proracunu, jer idem kroz Sloveniju, a ne naplacujem vinjetu», tvrdi SDP-ova Tanja Vrbat. Istice da tako brže dode do parlamenta, ali i da je svojim autom, otkako je izabrana, prešla 80-ak tisuca kilometara. «Zastupnici nemaju privilegije koje javnost pretpostavlja da imaju. Cak ni regres za godišnji odmor», dodaje Vrbat.


Podijeli: Facebook Twiter