Zavodnik sa sjevera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bakalar je izvrstan izvor selena i proteina. Vrlo je dobar izvor vitamina B6 i fosfora te omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, kalija, vitamina D i niacina.

Bakalar je bez sumnje izvrstan niskokaloricni izvor proteina, buduci da u 100 g osigurava gotovo 50 % dnevnih potreba za ovim nutrijentom, a pritom nas ne opterecuje suvišnim kalorijama. Energetska vrijednost 100 g kuhanog bakalara iznosi približno 100 kcal, što ovu namirnicu svrstava u skupinu "light" proizvoda.

Dodatni plus daje mu visok udio aminokiseline triptofana, molekule koja igra važnu ulogu u opuštanju i spavanju. Triptofan je aminokiselina nužna za tjelesnu sintezu serotonina, koji popularno nazivamo "hormonom dobrog raspoloženja".  Zbog iznimno povoljnog nutritivnog profila, bakalar se smatra namirnicom korisnom za prevenciju i terapiju brojnih bolesti.

Brodet od bakalara
Sastojci (2 osobe):
200 g bakalara, 400 g krumpira, 50 g cešnjaka, 0,1 l maslinova ulja, 1 dcl bijelog vina, sol, papar, lovor, peršin
Priprema:
Sušeni bakalar mora u hladnoj vodi prenociti. Nakon toga prolazi proces kada ga se energicno mlati sa svih strana. Kuhanje je dugotrajno, u posoljenoj vodi može potrajati i do 2,5 sati. Kada je proces rehidracije bakalara konacno gotov, pristupamo njegovom temeljitom cišcenju. Iako nije obavezno, vecina preferira uz kosti odstranjivanje i kože. Cisto meso bakalara popecemo na maslinovom ulju a potom dodajemo nasjeckani cešnjak, lovorov list (ili njih nekoliko) i na ploške narezani krumpir. Kuhamo dok krumpir ne omekša a to je najviše do pola sata. Prije samog kraja dodajemo ostatak maslinovog ulja, peršin te bijelo vino. Pustimo još nekoliko vrutaka te, ako je potrebno, dosoljavamo i popaprimo.

Hrvatska je u pogledu bakalara - bogobojazna. Jedemo ga dvaput godišnje, a zbog kvalitete njegova mesa morali bismo se barem malo ugledati na Portugalce koji su najveci potrošaci bakalara na svijetu. Bakalar je naime pogodan za konzumiranje i u smrznutom ili usoljenom stanju, a navedeni brodet je jedna od najboljih njegovih izvedbi uopce. Valja se ipak više no dva puta godišnje pocastiti jednom ovakvom delicijom.


Podijeli: Facebook Twiter