Bakalar je izvrstan izvor selena i proteina. Vrlo je dobar izvor vitamina B6 i fosfora te omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, kalija, vitamina D i niacina.
Bakalar je bez sumnje izvrstan niskokaloricni izvor proteina, buduci da u 100 g osigurava gotovo 50 % dnevnih potreba za ovim nutrijentom, a pritom nas ne opterecuje suvišnim kalorijama. Energetska vrijednost 100 g kuhanog bakalara iznosi približno 100 kcal, što ovu namirnicu svrstava u skupinu "light" proizvoda.
Dodatni plus daje mu visok udio aminokiseline triptofana, molekule koja igra važnu ulogu u opuštanju i spavanju. Triptofan je aminokiselina nužna za tjelesnu sintezu serotonina, koji popularno nazivamo "hormonom dobrog raspoloženja". Zbog iznimno povoljnog nutritivnog profila, bakalar se smatra namirnicom korisnom za prevenciju i terapiju brojnih bolesti.
Brodet od bakalara
Sastojci (2 osobe): 200 g bakalara, 400 g krumpira, 50 g cešnjaka, 0,1 l maslinova ulja, 1 dcl bijelog vina, sol, papar, lovor, peršin
Priprema: Sušeni bakalar mora u hladnoj vodi prenociti. Nakon toga prolazi proces
kada ga se energicno mlati sa svih strana. Kuhanje je dugotrajno, u
posoljenoj vodi može potrajati i do 2,5 sati. Kada je proces
rehidracije bakalara konacno gotov, pristupamo njegovom temeljitom
cišcenju. Iako nije obavezno, vecina preferira uz kosti odstranjivanje
i kože. Cisto meso bakalara popecemo na maslinovom ulju a potom
dodajemo nasjeckani cešnjak, lovorov list (ili njih nekoliko) i na
ploške narezani krumpir. Kuhamo dok krumpir ne omekša a to je najviše
do pola sata. Prije samog kraja dodajemo ostatak maslinovog ulja,
peršin te bijelo vino. Pustimo još nekoliko vrutaka te, ako je
potrebno, dosoljavamo i popaprimo.
Hrvatska je u
pogledu bakalara - bogobojazna. Jedemo ga dvaput godišnje, a zbog
kvalitete njegova mesa morali bismo se barem malo ugledati na
Portugalce koji su najveci potrošaci bakalara na svijetu. Bakalar je
naime pogodan za konzumiranje i u smrznutom ili usoljenom stanju, a
navedeni brodet je jedna od najboljih njegovih izvedbi uopce. Valja se ipak više no dva puta godišnje pocastiti jednom
ovakvom delicijom.