Zavodljivi vokal Kurta Ellinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvala Lone i Zlatni rt u zalasku sunca sinoc su bile jedinstvena kulisa jazz koncerta Kurta Ellinga koji se održao na pozornici uz bazen hotela Monte Mulini.

Kurt Elling, jedan od najcjenjenijih jazz vokala današnjice u Rovinj je došao u sklopu svoje europske turneje, u pratnji sastava kojeg cine Laurence Hobogood (klavir), Clark Sommers (bas gitara) te Ulysses Owens jr. (bubnjevi). Kao gost im se pridružio i poznati jazz gitarist John McLean.

Ugledni kriticari i citatelji cijenjenih casopisa više su ga puta rangirali u sam vrh ljestvica najboljih jazz pjevaca, a za to je dobio i niz nagrada - Udruge jazz novinara za najboljeg jazz pjevaca i nagradu Billie Holiday pariške Jazz akademije. U 2010. godini osvojio je i svoj prvi Grammy i to za najbolji vokalni jazz album «Dedicated to You» na kojemu izvodi djela Coltrana i Hartmana.

Veci dio prekjucerašnjeg koncertnog repertoara cinile su upravo skladbe s ovog albuma, no našlo se tu i mjesta za starije, ali i nešto posudeno te novo, pa je, kako je i sam Elling u šali zakljucio, koncert podsjecao na vjencanje.

Bariton, kojim pjeva u rasponu od cetiri oktave, sada je imala prilike cuti i rovinjska publika te uživati u Ellingovoj virtuoznosti, fraziranju i improvizacijama koje su zracile uvjerljivošcu, emocionalnošcu i osebujnom toplinom, ali nadasve spontanošcu. Isto se mogu okarakterizirati i izvedbe prateceg kvarteta.


Podijeli: Facebook Twiter