Zavod za javno zdravstvo bez dozvole za kontrolu hrane i vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Epidemije, trovanja hranom i vodom pojave su koje se više u Istri nece moci utvrdivati u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo, vec ce se uzorci slati u Zadar, Zagreb ili Rijeku.

Iako je kod pojave trovanja ili epidemija bitna svaka sekunda da bi se gradane na vrijeme upozorilo i preporucilo što im je ciniti, ocito je to sporedno za nadležne institucije koje izdaju ovlaštenja za ispitivanje službenih uzoraka hrane i vode.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ove je godine odlucilo uskratiti ovlaštenje istarskom zavodu, a ista sudbina zadesila je još deset hrvatskih zavoda. "Na taj je nacin ugrožena primarna funkcija zavoda, kao što su ugroženi gradani i turisti", izjavila je Jasna Nincevic, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Istog je mišljenja i ravnateljica istarskog zavoda dr. med. Ljubomira Radolovic, koja kaže da je bitno da epidemiolog što prije ima rezultate ispitivanja prikupljenih uzoraka da bi mogao dati bilo kakvu preporuku. Teško da ce brzina ostati ista ako službeni uzorci, oni koje je prikupila sanitarna i/ili veterinarska inspekcija, sada moraju putovati, ovisno o tome što se ispituje, i do Zagreba ili Zadra.

Neodrživa situacija


- Trenutna situacija je neodrživa jer zavodi za javno zdravstvo ne mogu djelotvorno izvršavati svoje zadace, pogotovo kod pojava epidemija, trovanja hranom ili incidenata u javnoj vodoopskrbi, kada se provodi upravni postupak i uzorkovanje prema zapisnicima sanitarne inspekcije, istice Radolovic.

Kaže da postoje i mnoge nejasnoce poput, primjerice, odnosi li se ovlaštenje i na incidente u vodoopskrbi, kada sve treba biti obavljeno jako brzo. Priznaje da epidemiolog može i sada izaci na teren, ali jedino što može uciniti jest uzorak proslijediti u neki ovlašteni laboratorij.

Zavrzlama je pocela stupanjem na snagu Pravilnika o ovlašcivanju službenih i referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje, zbog kojeg su zavodi ove godine morali aplicirati za dobivanje statusa službenog laboratorija. Ovlaštenja je prvi put izdavalo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

- Dostavljene su izjave o uskladenosti akreditiranih metoda i metoda za koje laboratorij uspješno sudjeluje u medulaboratorijskim usporedbama za podrucje hrane i vode za pice. Po našem i mišljenju ostalih zavoda, ispunjavali smo zadane kriterije, ali prema dostavljenom rješenju ministarstva nismo dobili status službenog laboratorija iz sasvim nekih drugih razloga koji nisu navedeni niti propisani pravilnikom, pojašnjava Radolovic.

Zanimljivo je da je Ministarstvo zdravstva, što nam potvrduje ravnateljica istarskog zavoda, tražilo da se svim podnositeljima zahtjeva izdaju rješenja za parametre za koje su podnijeli zahtjev, ali ni njihov pokušaj zasad ne daje rezultate. U meduvremenu su se neki zavodi, poput splitskog, žalili Upravnom sudu, dok istarski zavod nije slijedio njihov primjer. Radolovic to opravdava zalaganjem Ministarstva zdravstva u rješavanju nastalog problema.

Pocetak kraja


- Ovo je pocetak kraja zavoda za javno zdravstvo, izjavljuje Nincevic. Radolovic, medutim, ne gubi nadu i istice da je istarski zavod dugogodišnji nositelj ovlaštenja za specijalizirane djelatnosti ispitivanja hrane.

Zašto neki zavodi nisu dobili ovlaštenja za analizu službenih uzoraka, što im je konkretno nedostajalo, a navedeno je u pravilniku, kome ce sanitarna i veterinarska inspekcija na podrucju Istarske županije sada dostavljati svoje uzorke, je li time ugrožena sigurnost gradana buduci da ce službene uzorke morati u Istru doci uzimati ovlašteni zavodi ili privatne tvrtke iz drugih županija, pitanja su koja smo jucer uputili Ministarstvu poljoprivrede, no odgovor nismo dobili. Ništa bolje nismo prošli ni pokušavajuci dobiti izjavu županijske resorne procelnice Sonje Grozic Živolic.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu, pak, da problema na terenu ne bi smjelo biti jer su ovlaštenja izdana samo za službeni monitoring hrane, odnosno redovitu provjeru zdravstvene ispravnosti hrane. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)


Bez utjecaja na financije


Dok se u Splitu pribojavaju da bi zbog nedobivanja ovlaštenja za ispitivanje službenih uzoraka mogli izgubiti posao i kod privatnika (hotela, restorana, trgovina i ostalih subjekata u poslovanju s hranom) što bi u konacnici znacilo cak 10 milijuna kuna manje prihoda godišnje, u istarskom zavodu izgleda nemaju takvih briga.

Na pitanje o financijskim ucincima odluke ministarstva Ljubomira Radolovic odgovara: "Ne može se predvidjeti koliko ce biti epidemija i slicnih situacija, ali ocekujemo da to nece znatno utjecati na financijsko poslovanje".


Epidemija na teret javnog zdravstva


Medu onima koji su dobili ovlaštenje za ispitivanje službenih uzoraka nalaze se i privatne tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola iz Zagreba, Bioinstitut iz Cakovca i Inspecto iz ?akova.

"Uporno nas uvjeravaju da imamo dobro organizirano javno zdravstvo, a onda poslove daju privatnicima. Ministarstvo poljoprivrede ne bi uopce trebalo donositi ovakve odluke jer je to ingerencija ministra zdravstva. Ako se dogodi epidemija salmonele i poprimi velike razmjere", nece biti odgovoran ministar Petar Cobankovic, nego ce to ici na teret javnog zdravstva, upozorava Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. (Š. B./NL)


Podijeli: Facebook Twiter