Zavod: Gradani Hrvatske mogu biti mirni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon potresa u Japanu gradani Hrvatske mogu biti sigurni da bi u slucaju bilo kakvog dogadaja ne samo u Hrvatskoj, vec u bilo kojoj državi u okruženju i šire, javnost bila smjesta informirana ne samo o dogadaju vec i mjerama poduzetim za smanjenje posljedica na najmanju mogucu mjeru, priopcio je danas Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Nakon potresa jacine 8,9 stupnjeva po Richteru, koji je u petak 11. ožujka u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu pogodio Japan, došlo je do automatske obustave tri nuklearna reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daichii.

Vec dan nakon tragedije u Japanu te uslijed toga mogucnosti još vece tragedije zbog oštecenja nuklearnih elektrana, u dijelu medija pojavljuju se špekulacije o mogucoj ugroženosti Hrvatske u slucaju potresa u ovom dijelu Europe. Zabrinutost gradana veca je radi neodmjerenih izjava onih koji nisu upoznati sa sustavom vec im je cilj samo lažno uzbunjivanje javnosti iz njima poznatih razloga, upozorava Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Prema informacijama Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u nuklearnoj elektrani je uslijed oštecenja rezervnog sustava napajanja, uzrokovanih potresom i posljedicnim tsunamijem, došlo do gubitka napajanja elektrane elekricnom energijom. Zbog porasta tlaka u zaštitnoj posudi reaktora 1, danas u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu, došlo je do eksplozije. Uzroci i detalji eksplozije još uvijek nisu poznati, navodi se u priopcenju.

Temeljem dobivenih informacija Krizni stožer DZRNS procjenjuje da je nastupilo ispuštanje plinovitih radionuklida, zboga moguceg djelomicnog oštecenja jezgre reaktora. Za sada su poduzete lokalne zaštitne mjere stanovništva u krugu od 20 km oko nuklearne elektrane.

Krizni stožer DZRNS nastavlja s pracenjem stanja na lokaciji, stoji u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter