Zavjese – ukras svakog prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trendovi zastarijevaju i ponovo se vracaju. To ne vrijedi samo za modu. Jednake promjene se dogadaju i u svijetu zavjesa i dekora. Nacini prekrivanja prozora su se mijenjali kroz povijest i taj se proces nastavlja. Trendovi diktiraju ciste i jednostavne linije izvedene u prirodnim materijalima i retro look, pa su motivi cvijeca i apstraktnih biljnih ornamenata vrlo popularni.

Materijali od koji se proizvode zavjese i zastori su razliciti - pamucne, lanene, baršunaste, svilene, satenske, polusinteticke tkanine itd. Upotreba zavjesa i zastora pruža velike mogucnosti u oblikovanju i definiranju prostora. Ovisno o odabranoj vrsti, stvorit cete razlicite ugodaje - moderne, klasicne , retro, intimne , prozracne, razigrane...



Odabir ce biti još kvalitetniji ukoliko njihovu boju ili uzorak povežete s drugim elementima interijera. Pripazite, ako dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Odabir zavjesa ce ovisiti o velicini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i vec prisutnim bojama. Potrebno je znati da njihov oblik, uzorak i boja mogu prozore uciniti vizualno vecim, manjim, širim ili užim. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima, treba odabrati svjetlije i prozracnije zavjese. One sa velikim uzorcima su preporucljive za otvore manjih dimenzija. Jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlicno ce se uklopiti u svaki prostor.



Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, konoplja ili drvo sve je cešca i to stoga što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajucu atmosferu u prostoru. Zavjese i zastori se mogu ciniti kao periferni elementi uredenja interijera, ali njihova je uloga vrlo bitna, jer izmedu ostalog utjecu na prolaz svjetlosti u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje te na stvaranje ugodaja. Osim toga, definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora i tako cine prostornu kompoziciju sjedinjenu s ostalim elementima.



Bitna karakteristika zavjesa je omogucavanje što jasnijeg pogled prema van, a istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa, možete korigirati, naglasiti ili povezati odredene dijelove prostora.



U posljednje vrijeme se puno više pozornosti posvecuje kvaliteti zavjesa i njihovoj prakticnosti za održavanje nego prije. Osim zavjesa od tkanina, posebno su popularni i zastori od gusto postavljenih resa koje se sastoje od nanizanih elemenata ili karika od razlicitih vrsta materijala, boja i uzoraka. Na tržištu su sve više prisutne zavjese s diskretnijim uzorcima, mekše, podatnije i prirodnijeg izgleda. Nastojte da odabrana boja zavjese izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnoj i umjetnoj rasvjeti.



Karniše kao i razliciti ukrasni nastavci se izraduju od drveta, metala, kovanog željeza, plastike, inoksa itd. One se kupuju kao gotovi elementi ili izraduju prema dimenziji otvora. Materijal karniše bi se trebao uklopiti s materijalom ostalih elemenata namještaja, a pogotovo kade se radi o drvu. Klasicna izvedba karniše je s prstenima, ali postoje i druga rješenja. Teleskopska izvedba omogucava fleksibilnost, jer se karniša može razvlaciti. Iznad balkonskih vrata je preporucljivo postaviti preklopnu karnišu. Dužina karniše i zavjese uvijek treba biti duža 20-ak cm od otvora kako bi se postigla efikasna toplinska zaštita i pojacao estetski efekt.

Dobro ureden prostor predstavlja harmoniju svih elemenata sjedinjenih sa zavjesama i zastorima. Unesite harmoniju i u Vaš dom! (Monika Galovic Dumendžic, mag.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter