Zavjese - retro look i jednostavne linije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trendovi zastarijevaju i ponovo se vracaju. To ne vrijedi samo za modu. Jednake promjene se dogadaju i u svijetu zavjesa i dekora.

Nacini prekrivanja prozora su se mijenjali kroz povijest i taj se proces nastavlja. Trendovi diktiraju ciste i jednostavne linije izvedene u prirodnim materijalima i retro look, pa su motivi cvijeca i apstraktnih biljnih ornamenata vrlo popularni.



Materijali od koji se proizvode zavjese i zastori su razliciti - pamucne, lanene, baršunaste, svilene, satenske, polusinteticke tkanine itd. Upotreba zavjesa i zastora pruža velike mogucnosti u oblikovanju i definiranju prostora. Ovisno o odabranoj vrsti, stvorit cete razlicite ugodaje - moderne, klasicne, retro, intimne, prozracne, razigrane...

Odabir ce biti još kvalitetniji ukoliko njihovu boju ili uzorak povežete s drugim elementima interijera. Pripazite, ako dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Odabir zavjesa ce ovisiti o velicini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i vec prisutnim bojama.

Potrebno je znati da njihov oblik, uzorak i boja mogu prozore uciniti vizualno vecim, manjim, širim ili užim. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima, treba odabrati svjetlije i prozracnije zavjese. One s velikim uzorcima su preporucljive za otvore manjih dimenzija. Jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlicno ce se uklopiti u svaki prostor.



U posljednje vrijeme se puno više pozornosti posvecuje kvaliteti zavjesa i njihovoj prakticnosti za održavanje nego prije. Osim zavjesa od tkanina, posebno su popularni i zastori od gusto postavljenih resa koje se sastoje od nanizanih elemenata ili karika od razlicitih vrsta materijala, boja i uzoraka.

Na tržištu su sve više prisutne zavjese s diskretnijim uzorcima, mekše, podatnije i prirodnijeg izgleda. Trudite se odabrati boju koja izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnoj i umjetnoj rasvjeti.

Dobro ureden prostor predstavlja harmoniju svih elemenata sjedinjenih sa zavjesama i zastorima. Unesite harmoniju i u vaš dom! (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter