Zavičajni kviz Krasna zemljo i natječaj Istrapedije

Zavičajni kviz Krasna zemljo održat će se u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji (snimio A. DAGOSTIN)
Zavičajni kviz Krasna zemljo održat će se u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji (snimio A. DAGOSTIN)

Na presici u prostorima Istarske županije u Puli predstavljen je zavičajni kviz Krasna zemljo, u sklopu obilježavanja 200. godišnjice rođenja Jurja Dobrile i 100. godišnjice nastanka istarske himne "Krasna zemljo".

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, rekao je da će se svake godine nastojati predstaviti neko značajno ime iz istarske povijesti.

Sonja Bančić i Daniel Bogešić, predstavnici organizatora ovog zavičajnog kviza, govorili su o programu toga kviza, koji se održava u organizaciji Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka.

- Kviz će se održati sutra od 8 sati u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji, a sudjelovat će 34 učenika sedmih razreda osnovnih i trećih razreda srednjih škola. Nadmetat će se u poznavanju povijesti Istre u 19. stoljeću, dok će u terenskom dijelu morati otkriti detalje iz bogate kulturno-povijesne baštine Pazina, rekla je Bančić.

Bogešić je naglasio da su se sve prijave i pripreme odvijale online. Najboljima će biti podijeljene nagrade i diplome.

Slavica Tobok Kandić, urednica Istrapedije, prve istarske online enciklopedije, istaknula je da provode akciju koja ima za cilj motivirati đake trećih i četvrtih razreda istarskih srednjih škola da svojim radovima doprinesu popunjavanju Istrapedije novim sadržajima te pritom osvoje vrijedne nagrade.

- Zadaća učenika je odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru, što je posredno ili neposredno povezano s razdobljem djelovanja biskupa Jurja Dobrile i Matka Brajše Rašana. Poželjno je da teme budu vjerske ili glazbene tematike ili pak iz publicistike. Odabranu temu valja obraditi formirajući enciklopedijsku natuknicu i poslati na e-mail [email protected] do 18. studenog. Nakon što komisija pregleda radove, proglasit će se pobjednici i podijeliti nagrade - prva nagrada je tablet, a drugo i trećeplasirani dobit će Istarsku enciklopediju i knjigu "Istra kroz vrijeme", rekla je Tobok Kandić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter