Zavičajna nastava: Medvjedići u berbi maslina


"Volim pomagati u berbi maslina i piti maslinovo ulje", povjerio nam je maleni Stefan Černeka iz skupine Medvjedići, jedne od devet odgojnih skupina Dječjeg vrtića "Grdelin" iz Buzeta koja provodi projekt zavičajne nastave na temu "Dijete u prošlosti" s ciljem da male Buzećane nauči kako su djeca nekada pomagala roditeljima u poljoprivredi.

Stefanove vršnjake ugostio je njegov nono Sergio Černeka, maslinar iz sela Brnozi nedaleko od Sovinjaka. Medvjedići su se okušali u branju maslina, a potom im je Černeka pokazao cjeli proces od berbe do prerade maslina u maslinovo ulje koje su imali priliku i degustirati.

Projekt zavičajne nastave na temu "Dijete u prošlosti" skupina Medvjedići provodi pod budnim okom odgajateljica Dalide Marušić i Margerite Blažević.

- Odlučili smo djecu naučiti svemu onome što su djeca u prošlosti radila u vrijeme dok su se njihovi roditelji bavili poljoprivrednom djelatnošću, rekla nam je Marušić. Mališani su crtali maslinove grančice, modelirali masline od plastelina, pisali pjesmice na dijalektu i učili o ljekovitim i prehrambenim svojstvima maslinovog ulja. Osim što su se okušali u berbi maslina, mali Medvedići mijesili su kruh, brali su grožđe, a za Martinju planiraju prisustvovati krštenju mošta u vino. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter