Zavadila ih pometacica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dosad je, s obzirom da se urbanisticki plan mjesta tek izraduje, malo tko ocekivao da ce Funtana ove godine dobiti djecji vrtic, a nakon što je u utorak ta stavka rebalansom izbacena iz proracuna, postalo je izvjesno da nece biti ništa ni od izrade projektne dokumentacije, na koju je trebala otici vecina od planiranih 1,15 milijuna kuna. IDS-ova oporba nije propustila komentirati da je uvrštenje vrtica u proracun bila politicka odluka koalicije HDZ-a i nezavisnih uoci lokalnih izbora.

U budžetu, koji je sa sedam glasova za i cetiri protiv smanjen za oko milijun kuna i sada iznosi 17,5 milijuna, Funtanjani su umanjili planirane prihode od prodaje opcinskog zemljišta. Razlog tome je parcela uz županijsku cestu prema Porecu, namijenjena za gradnju benzinske crpke. Iako ce je opcina uskoro opet oglasiti i možda prodati, do kraja godine ce vjerojatno kasirati samo manji dio prihoda, jer ce ostaviti mogucnost obrocnog placanja, naveli su procelnik Andrea Štifanic i predsjednica vijeca Marija Kaurloto.

Za 10 tisuca kuna je srezana reprezentacija, ali i izbacena gradnja rampe za invalide na plaži, jer je, po Štifanicevim rijecima, jedna vec sagradena u neposrednoj blizini. Izbacen je projekt hortikulturnog uredenja mjesta (70 tisuca kuna). Dotacije nogometnom klubu povecane su pak za 30 tisuca kuna (na 245 tisuca), zbog osnivanja omladinskog pogona. Za 30 tisuca su uvecani i izdaci za intelektualne i osobne usluge, a za ukupno 25 tisuca planirani trošak racunalne i uredske opreme.

Eugen Fabris (IDS) smatra da bi dio novca za prometnu signalizaciju, nogometni klub i službeni automobil trebalo preusmjeriti u nabavu pometacice komunalnom poduzecu jer je mjesto prljavo.

- Sa svih strana dobivamo pohvale za uredenje, a neki uporno tvrde da mjesto nije cisto! Plaže su nam cišce no ikad, o cemu mogu osobno posvjedociti. Mjesto ne cine samo javne površine, vec i prostor iza kuce vijecnika Fabrisa pa bih ga molio da iz dvorišta makne škovace jer se karavane (dvije kamp kucice, op. a.) u turistickim propisima tretiraju kao divlje kampiranje!, rekao je nacelnik Tomislav Coga.

Fabris je odbio raspravljati na osobnoj razini jer bi u tom slucaju nacelniku "imao štošta reci".

- Moja parcela je medu uredenijima u Funtani, sav otpad sortiram prema najnovijim propisima, a naš nacelnik je ocito previše na kupanju pa ne vidi kako mjesto izgleda, replicirao mu je Fabris. Procelnik se složio da je pometacica potrebna, ali ce, kao i nabava drugih strojeva za komunalno poduzece, pricekati iducu godinu.

Marin Tonkovic (IDS) je negodovao zbog planiranja ocigledno "neizvedivih stvari" poput vrtica, ali je zadovoljan što globalna kriza nije utjecala na punjenje kase u prvih šest mjeseci. Solidno se ubiru porezi, narocito na dohodak i promet nekretnina, te komunalna naknada i doprinos.

Do kraja lipnja prihodovano je 3,5 milijuna kuna, potrošeno 3,7 milijuna, a manjak pokriven iz tri milijuna viška iz ranijih godina. Mnogo intenzivnije punjenje se po obicaju ocekuje u drugom dijelu godine, buduci da je dobar dio lokalnih prihoda vezan uz turisticku sezonu.

Štifanic je naglasio da se opcina ove godine nije zaduživala, nije prodavala zemljište, a 1.500 kvadrata je kupila. Oporba je o polugodišnjem izvršenju proracuna bila suzdržana, a usprotivila se sastavu Nadzornog odbora komunalnog poduzeca Puntica, u koji su preglasavanjem imenovani Jozo Liovic, Andelko Bilandžic i Mladen Grgeta.


Podijeli: Facebook Twiter