Zaustavljeno propadanje škole u Režancima

Derutna zgrada bivše škole u Režancima (Arhiva)
Derutna zgrada bivše škole u Režancima (Arhiva)

Općina Svetvinčenat uložila je ukupno 130 tisuća kuna u obnovu krovišta Društvenog doma u Juršićima i bivše škole u Režancima, no planira i daljnja ulaganja u ove objekte.

Krov Društvenog doma bio je u vrlo lošem stanju, prokišnjavao je i bila je nužna hitna sanacija, veli pročelnik općinske Uprave Igor Macan. U saniranje krovišta utrošeno je nešto manje od 60 tisuća kuna, a čitav je zahvat financiran iz općinskih proračunskih sredstava.

Interijer na čekanju

Radovi, koji su počeli lanjskog listopada, a završili u ugovorenom roku, povjereni su obrtu Franjul iz Sv. Petra u Šumi. Sanacijom krova spriječeno je prokišnjavanje i propadanje unutrašnjosti objekta. Ovom su investicijom stvoreni uvjeti za obnovu i uređenje unutrašnjosti doma, gdje bi se održavali i organizirali razni programi udruga i mještana s područja Svetvinčenta, veli Macan. U ovom se općinskom objektu od ukupno 500-ak kvadrata nalaze dva ugostiteljska objekta, prodavaonica te društvene prostorije.

- Preostaje nam još 100-ak kvadrata za adaptirati, taj dio zasad nije u funkciji, dok su drugi dijelovi u manje-više dobrom stanju. Nadamo se da će Općina uspjeti sanirati preostali dio ove godine, no vjerojatnije je da će to obaviti iduće godine, kazao je pročelnik te dodao da će uređenje interijera stajati između 150 i 200 tisuća kuna. Dakle, cjelokupna bi investicija, uključujući krov, stajala između 210 i 260 tisuća kuna.  

U obnovu krova bivše škole u Režancima uloženo je pak 70 tisuća kuna. Krov je bio u derutnom stanju, prokišnjavao je, te je bila nužna hitna rekonstrukcija. Zamijenjeni su crjepovi i postavljeni novi krovni prozori.

Nova namjena škole

- Riječ je o općinskoj dvokatnici na oko 400 kvadrata koja nije u funkciji i u vrlo je lošem stanju i u njenu je obnovu potrebno uložiti između 300 i 400 tisuća kuna. Izgrađena je 1956. godine, a krov je prije posljednje investicije bio saniran prije 30-ak godina. Zgradi je potrebna nova namjena, o čemu ćemo tek donijeti odluku, a projekt ćemo prijaviti europskim fondovima, nadamo se koncem godine. U drugoj fazi sanacije, koja će vjerojatno biti ovog proljeća, postavit će se vanjska stolarija, veli Macan. Na pitanje postoje li prijedlozi o mogućoj namjeni, odgovara da postoji nekoliko ideja, a jedna od njih je osnivanje centra za volontere u suradnji s Crvenim križem.  

- No, namjena će se tek definirati u suradnji s Mjesnim odborom Režanci. Ključno je da spriječimo daljnje propadanje, napominje pročelnik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter