Zaustavljeno poskupljenje autoplina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog pritiska udruge vozaca na autoplin, kojima je od svibnja 2009. do kraja prošle godine to gorivo poskupjelo za cak 63 posto, Ministarstvo gospodarstva promijenilo je pravilnik o formiranju cijene ukapljenog naftnog plina (UNP, engl. LPG) zahvaljujuci cemu je autoplin od 1. sijecnja pojeftinio za pet lipa po litri, s 5,30 na 5,25 kuna.

Iako su, kako isticu u Udruzi korisnika UNP-a, izmijenjenim pravilnikom otvorena vrata pojeftinjenju autoplina, opet nema garancije da on nece ponovno poskupljivati. Cijena UNP-a i dalje se, naime, odreduje sukladno cijenama na mediteranskom tržištu, tecaju dolara i drugim parametrima, makar Hrvatska autoplin proizvodi sama, i to u velikom suvišku.

Kako sada stvari stoje, autoplin je zbog izmijenjenog pravilnika pojeftinio za nešto manje od jedan posto, dok bi, da do izmjena nije došlo, poskupio, opet, za sedam posto.

Prema rijecima Branimira Palunka iz Udruge za UNP, medutim, pojeftinjenje se dogodilo zato što novi pravilnik predvida manje marže, i priznate troškove distributera, dok ce Ina, odnosno Proplin, kaže Palunko, ponijeti tek manji dio tereta.

Tijekom sijecnja, napominje Palunko, autoplin u punionicama ne smije biti skuplji od 5,25 kuna po litri, no ne postoji nikakva prepreka za kasnija, nova poskupljenja. UNP za grijanje, s druge strane, od 1. sijecnja je ponovno poskupio za nešto manje od tri posto, s 4,42 kune na 4,55 kuna po litri, nakon što je u prosincu, u odnosu na studeni, vec bio poskupio za 31 posto.

Plin u bocama je, jednako kao i autoplin, s prvim danom sijecnja pojeftinio, i trebao bi, zahvaljujuci smanjenim sekundarnim troškovima iz novog pravilnika, i dalje padati.

Palunko napominje da Ministarstvo gospodarstva nije novim pravilnikom ispunilo obecanje o smanjenju cijene autoplina na najviše 53 posto cijene eurosupera 95. Trenutacno autoplin u Hrvatskoj cini 58,5 posto cijene eurosupera 95, makar preporuka EU-a kaže kako ne bi smjela premašivati 50 posto te cijene, cega se vecina zemalja u Europi i pridržava.

Takoder, u Udruzi korisnika UNP-a Ministarstvu zamjeraju i to što se novi pravilnik nije više pobrinuo za kvalitetu UNP-a u Hrvatskoj. Kako su tražili iz Udruge, trebalo je standardizirati UNP za male spremnike u kucanstvima, industriji, hotelijerstvu i drugdje te pravilnikom obavezati svakog distributera da potrošacu izda uvjerenje kojim se dokazuje porijeklo goriva i kolicina propana, odnosno butana u tom gorivu.


Podijeli: Facebook Twiter