Zaustavljeno curenje radioaktivne vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Curenje visoko radioaktivne vode u ocean u nuklearnoj centrali Fukushima (sjeveroistok Japana) zaustavljeno je, objavio je u srijedu upravitelj postrojenja Tokyo Electric Power (Tepco). "Radnici su potvrdili da je zaustavljena voda koja je curila iz centrale", priopcio je Tepco.

Tehnicari su prošli tjedan otkrili pukotinu od 20 cm u zidu jame smještene blizu obale i povezane s reaktorom 2.  Znatna kolicina vrlo kontaminirane vode curila je dan i noc iz te jame ali tehnicari nisu uspjeli zacepiti pukotinu, usprkos nekoliko pokušaja uz pomoc cementa te uz pomoc mješavine polimera, novinskog papira i piljevine.

U utorak su odlucili pristupiti bušenju uzvodno kako bi slijedili tok vode i ubrizgali tekuce staklo, i kemijski agens cije je svojstvo ucvrstiti tekucinu. To je curenje uzrokovalo znatno podizanje razine radioaktivnog joda 131 blizu centrale.

Tepco je u utorak poceo odbacivati u ocean 11.500 tona slabo radioaktivne vode kako bi ispraznio rezervoare namijenjene skladištenju visoko kontaminirane vode koja se nakupila u postrojenjima i galerijama reaktora 2.


Podijeli: Facebook Twiter