Zaustavljeni nelegalni zdravstveni studiji u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slučaj nelegalnog izvođenja zdravstvenih studija za školovanje viših medicinskih sestara-tehničara i fizioterapeuta koji se odvijaju pod okriljem Europskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD) u Puli još od 2011. godine, a o čemu je Glas Istre prvi upozoravao još prije više od godine dana, izgleda da dobiva svoj epilog. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prije dva dana od ECPD-a pismeno zatražilo da odmah prestane s izvođenjem djelatnosti visokog obrazovanja, uključujući izvođenje studijskih programa stranih visokih učilišta.

Ove su studije pokrenuli Visoka tehnička-poslovna škola Politehnika u Puli, čiji je osnivač Istarska županija, zajedno s ECPD-om čiju je pulsku podružnicu osnovala također Županija zajedno s Gradom Pule. Tad je obje ove ustanove vodila ista osoba Luciano Delbianco - kao dekan Politehnike i pravni zastupnik regionalnog ECPD-a, a s kojim je Politehnika i sklopila sporazum o organiziranju programa iz područja zdravstva.

Nakon što su se Glasu Istre obratili studenti koji su počeli sumnjati u legalnost ovih studija, za koje su platili visoke školarine od 2.000 do 2.500 eura na godinu, Ministarstvo je pokrenulo upravni nadzor. (M. JERIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter