Zaustavljene sumnjive transakcije novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured za sprečavanje pranja novca tijekom prošle godine privremeno je odgodio transakcije u vrijednosti od gotovo 12,67 milijuna kuna smatrajući ih potencijalno sumnjivima. Tako je lani u odnosu na 2001. godinu, ukupna vrijednost privremeno zaustavljenih transakcija porasla za 4,5 milijuna kuna. Ukupno je lani otvoreno 340 predmeta, a uglavnom je riječ o sumnji na pranje novca, s obzirom da je u svega jednom slučaju posumnjano na financiranje terorizma.

Tijekom prošle godine Ured je analizirao i 12 slučajeva sa sumnjom na pranje novca koji su povezani s koruptivnim kaznenim djelima. Pritom je analitički obrađeno 218 transakcija povezanih s čak 114 osobe. Ukupna vrijednost analiziranih transakcija sa sumnjom na koruptivne radnje povezane s pranjem novca, kako se navodi u izvještaju, premašuje 47,7 milijuna kuna.

Uredu za sprečavanje pranja novca sumnjive transakcije prijavljuje cijeli niz obveznika, poput banaka, štedionica, priređivača igara na sreću, brokera, odvjetnika, osiguravajućih društava, poreznih savjetnika. Svi su oni lani uredu prijavili ukupno 397 sumnjivih transakcija. Najčešće su prijave stizale iz bankarskog sektora i to u 77,33 posto ukupnog broja zaprimljenih sumnjivih transakcija.

U odnosu na način provođenja, prevladavaju sumnjive transakcije provedene kao doznake iz inozemstva, a potom slijede sumnjive transakcije provedene kao isplate. (G. GALIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter