Zaustavljena nagodba za Dalekovod, Linić zgrožen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je zgrožen odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda da zaustavi predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te kako takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima.

"Potrošeno je toliko novaca, Ministarstvo financija je angažiralo preko 500 ljudi, imamo odvjetnike, konzultante, analitičare, toliko truda u sedam mjeseci, a jedan sudac to odbacuje jer mu je teško čitati predmet (...). To pokazuje koliko je velika pravna nesigurnost u Hrvatskoj... Imamo suce koji su prihvatili prijedloge predstečajnih nagodbi, a ovdje imamo suca koji smatra da je zakon neustavan", kazao je Linić u izjavi medijima.

Linić smatra i kako je sudac Mislav Kolakušić imao dovoljno vremena da ranije zatraži ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, jer je zakon donesen još u prosincu prošle godine. "Ima sudaca kojima teško pada da ne prihvaćamo da se vode stečajevi po 15 godina i koji sebi dozvoljavaju da mogu raditi što god hoće na štetu društava i pojedinaca. Ali, to je pitanje pravosuđa, koje mora sad odgovoriti zašto dio sudaca donosi odluku, a ovaj sudac kreće u ovakav postupak", izjavio je Linić.

Upitan što će dalje biti s postupcima predstečajnih nagodbi koji su u tijeku, Linić je kazao da to u ovom trenutku ne zna, jer ako jedan sudac kaže da zakon nije ustavan, zašto bi ostali suci dalje donosili presude.

"Mi ćemo nastaviti raditi, ali, ako se sutra za ovom porukom povedu svi ostali suci, mi ćemo kompletno obustaviti predstečajne nagodbe, a to znači opet otvoriti blokade i dozvoliti opet da se svaki vjerovnik brine o sebi. To je tragedija, jer je pitanje što ćemo s tim tvrtkama", ističe ministar financija.

"Dalekovod nije samo domaća tvrtki, već puno radi u inozemstvu te je i sam predstečajni postupak za tu tvrtku značio vrlo teške uvjete poslovanja. Mi smo im davali dodatna jamstva, jamčili smo za tu tvrtku, jer stranci ne moraju poznavati naše gluposti", kazao je Linić te naglasio kako su ovom odlukom "uništeni novci, uništene ljudske sudbine i jedan dobar zakon, koji je je ipak pokazao da volje za nagodbom između dužnika i vjerovnika postoji". (Hina)

Uprava zatečena

Uprava Dalekovoda zatečena je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je otkazano sutrašnje ročište u postupku predstečajne nagodbe za tu tvrtku, priopćeno je danas iz Dalekovoda iz kojeg najavljuju da će poduzeti sve pravne korake koji su im na raspolaganju.#L# U reagiranju na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu kojim se otkazuje ročište, Uprava Dalekovoda ističe da je "neugodno iznenađena tom odlukom koju smatra neshvatljivom, posebice imajući u vidu da je spis na rješavanju na Trgovačkom sudu od 26. travnja 2013. godine". "Nadali smo se da ćemo napokon privesti kraju višemjesečne napore oko zaključenja ovog postupka koji je izuzetno važan za dugoročni opstanak i ozdravljenje kompanije. Dalekovod će poduzeti sve pravne korake koji su nam na raspolaganju", poručuje Uprava Dalekovoda.


Podijeli: Facebook Twiter