Zaustavljen projekt "Karolina"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog krize i trenutnog stanja u gospodarstvu Herculanea je stopirala radove na izvoru Karolina, a s njima ce nastaviti cim se za to steknu financijski uvjeti. Inace, projekt "Karolina" zamišljen je tako da se postojeci izvori vode na podrucju Pule prvenstveno koriste za navodnjavanje zelenih gradskih površina, ali i za cišcenje ulica, vatrogasne intervencije i odcepljivanje kanalizacijskih cijevi.

U planu je da se u sustav navodnjavanja stave tri glavna prometna pravca, od kojih prvi ide od kružnog toka rivom do Arsenalske i južnog bulevara, drugi pravac obuhvaca zelene površine Koparske ulice, Trga republike i južnog bulevara zakljucno s trecim pravcem, zaobilaznicom.

U kolovozu 2008. uspješno je izvršeno testiranje i uskladivanje sustava Karolina, što je oznacilo završetak prve faze projekta, koja je ukljucivala spajanje Titovog parka, Parka Valerija te Trga Nimfeja, a nakon koje je dobivena koncesija od Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za korištenje izvora na rok od 20 godina i za koju je placena jednokratna naknada od 56.000 kuna.

Radovi su stali na drugoj fazi koja bi trebala osigurati navodnjavanje zelenih površina po sekcijama tako da se osigura istovremeno punjenje i navodnjavanje autocisterni i zelenih površina. Tako bi se iskoristili postojeci izvori vode te bi se dobilo na kvaliteti uredenosti zelenih površina uz znatne godišnje uštede koje bi se trebale kretati od 300 do 400 tisuca kuna. Konkretno, uštede se stvaraju na razlici u cijeni kubika vode koja u gradskoj mreži iznosi 11,79 kuna, dok je cijena kubika korištenog iz izvora 0,88 kn.


Podijeli: Facebook Twiter