Zaustavljen priljev migranata na rusko-norveškoj granici

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Čini se da jenjava migrantski val koji ide preko Arktika, objavile su u utorak norveške vlasti jer jučer niti jedan migrant nije došao na rusko-norvešku granicu.

Norveška policija je u ponedjeljak bila raspoređena na najsjevernijoj schengenskoj granici gdje je postavila kontrolnu točku, nešto istureniju od uobičajene. Zadaća im je spriječiti svakoga tko nema vizu da stupi na norveško tlo.

Od početka godine, napose od ljetos, više od 5.000 migranata -  uglavnom afganistanskih, sirijskih, iračkih i iranskih - ušlo je u Norvešku preko krajnjeg sjevera, što je duža ruta, ali i sigurnija od mediteranske, za ulazak u schengenski prostor.

Kako bi resorbirala priljev Norveška je prvo odlučila vratiti u Rusiju sve koji imaju dozvolu boravka ili vizu u toj zemlji koja je ocijenjena sigurnom za izbjeglice.

No Rusija je odbila 37 osoba koje je Norveška pokušala vratiti od srijede do nedjelje, najvjerojatnije zato što su posjedovale samo jednokratnu vizu. Prihvatila je 23 osobe s višekratnom vizom.

Prisutnost policije na granici treba spriječiti takvu zbrku.

Norveška, članica schengenskog prostora, ali ne i Europske unije, zemlja je s 5,2 milijuna stanovnika i od početka godine je prihvatila gotovo 30.000 tražitelja azila.

Većina ih je otišla u susjednu Švedsku, ali otkako je potonja uvela nadzor granica, priljev se smanjio: prošlog tjedna je azil u Norveškoj zatražilo tek 968 ljudi, što je ipak više od prosjeka, pošto ih je prethodnog tjedna zabilježeno 2.108. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter