Zaustaviti medijsko zlostavljanje žrtava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što kada žrtva silovanja, obiteljskog nasilja ili nekog drugog teškog kaznenog djela odluči slučaj prijaviti policiji te nakon svih mogućih vještačenja, provjera, davanja iskaza, sakupi hrabrost i na sudu se suoči s okrivljenikom, i onda, jednog dana, neočekivano, u novinama pročita svoje puno ime i prezime u članku u kojem se u tančine opisuje najgori dan u njenom životu?

Što tada može učiniti? I kako da više vjeruje policiji, sudu, cijelom sustavu koji je dozvolio da njen identitet osvane u medijima, da se o njoj, o njenoj obitelji, o njenom životu sada sudi u javnosti?

Hoće li tada druga žrtva silovanja ili žrtva nasilnog partnera koja još uvijek šuti o svojem najgorem danu u životu, jer se osjeća krivom, jer krivnja je stalna emocija svake žrtve nasilja, ovakvim novinarskim napisom biti ohrabrena da se uputi u policijsku postaju?

Odgovor nije potreban, sam se nameće. Neće. A hoće li biti kažnjen policajac, sudac, novinar, vlasnik medijske kuće koji zbog dva-tri prodana primjerka novina više pritišće urednika da prisili novinara da piše senzacionalistički? Hoće li netko od njih odgovarati zato što su žrtvi "poklonili" još jedan najgori dan u njenom životu? Neće.

A takvih je priča u medijima kojima je zavladalo žutilo i tabloidizacija, nažalost, sve više. Iako se o curenju informacija iz USKOK-a govori tek sada, kad su prokazani oni na vrhu, zaštita anonimnosti običnih ljudi nikada nije bila predmet ičije brige. Identiteti žrtava nasilja, svjedoka na sudu, pa čak i maloljetnika bez imalo se skrupula javno objavljuju, a pravih sankcija za one koji su (pro)dali informaciju i za one koji su je objavili - nema.

Da takvi slučajevi nisu rijetkost, jer je stranica crne kronike svakodnevno puna opisa nasilja, a identitet žrtava se, čak i kad nema imena, vrlo često otkriva iz drugih objavljenih podataka, zna i predsjednica Sigurne kuće Istra, skloništa za žrtve nasilja, Jadranka Černjul. Ogorčena je svakodnevnim izvještajima novinara u kojima se objavljuju podaci o osobama za koje nije dokazana krivnja, a još gorim smatra otkrivanje identiteta žrtava i zaštićenih svjedoka.

- Kad je u pitanju nasilje, bilo koje vrste, a posebice seksualno, otkrivati identitet žrtve i iznositi detalje delikta za posljedicu ima da osobe ne vjeruju više u sustav. Veliki broj žena žrtava obiteljskog nasilja imalo je loša iskustva kad je u pitanju diskrecija i čuvanje tajnosti pa se osjećaju kao da ih državne institucije ne štite. Zato se obraćaju nam. Druga je stvar ako žena sama želi iznijeti svoj slučaj u javnosti, ne bi li potaknula druge žene da prijave nasilje ili natjerala institucije da bolje rade svoj posao, kazala je Černjul. (piše Maša Jerin)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter